- Eva Weckström
Swartland – det nya svarta
Swartland – det nya svarta
Sydafrika är ett otroligt intressant vinland med hög ambition och en nästan logaritmisk kvalitetsöknig de senaste 20 åren. Häng med till coola Swartland.
Sydafrika är ett hett resmål för oss svenskar idag. Förutom andlöst vacker natur och ett exceptionellt djurliv har vi fått upp ögonen för de mycket prisvärda och högkvalitativa vinerna.
Swartland är en i sydafrikanskt perspektiv ny vinregion. Landets första vin pressades visserligen för mer än 350 år sedan men i vissa regioner har man börjat leverera riktigt fin kvalitet bara under de senaste 10-20 åren.
Swartland ligger 65 km norr om Kapstaden och norr om de mer kända vinregionerna Paarl och Wellington. Swartland har historiskt mest levererat druvor till bulkvin och spritmaterial. Idag har regionen fått ett rejält uppsving och är ”det nya svarta”. En trendig region att hålla koll på!
Detta beror förutom härliga förutsättningar vad gäller jordmån och klimat på att landet till sist blev av med apartheid, handelsblockader och dålig ekonomi. Nu har ambitiösa, kunniga och våghalsiga nya producenter vunnit mark.
De drivna vinmakarna i swartland gör många gånger små mängder kvalitativa viner och just här i Swartland har de en förkärlek för de franska Rhône- och Languedoc-druvorna. Gruppen Swartland-Independent består till exempel av ett 20-tal vinmakare som håller sig till mycket strikta regler. Minimalt med ekfatslagring, maximalt uttryck! Inga tillsatser. De jobbar gärna med gamla vinstockar och med mycket lite påverkan utifrån på vinerna. Vissa skulle kalla vinerna naturviner. Men det som är viktigast är att de skapar unika viner med mycket karaktär och personlighet.
Regionen Swartland bjuder ganska hett och torrt klimat och man har anpassat sin vinframställning efter de druvor som trivs i värmen. Man har planterat både portugisiska och sydfranska druvsorter som funnits sen begynnelsen i Sydafrika. Detta då ostindienfararna stannade till vid cape:en för att bunkra vatten och då passade på att plantera lite vinrankor från Europa.
Dominant druva i Swartland är syrah men man odlar även en hel del cinsault, chenin blanc och landets nationaldruva-pinotage.
Gruppen Swartland-Independent består av ett 20-tal vinmakare som håller sig till mycket strikta regler. Minimalt med ekfatslagring, maximalt uttryck! Inga tillsatser
Nedan några favoriter från Swartland- det nya svarta! Spring och köp!
2017 Org de Rac Shiraz Cabernet Sauvignon Merlot, Swartland, Coastal region, Western Cape, Artikelnummer 2073, 79:- EKO
2017 The Chocolate Block, Boekenhoutskloof, Swartland, Coastal region, Western Cape, Artikelnummer 2086, 249:-
64% Syrah, 14 % Grenache, 11 % Cinsault, 10 % Cabernet Sauvignon, 1 % Viognier.
2016 Allesverloren Shiraz, Swartland, Coastal region, Western cape, Artikelnummer 29002, 109:-
Eva Weckström
Eva Weckström är sommelier med lång erfarenhet av restraurangbranchen både i Stockholm och New York. Senast har hon varit på Wärdshuset Ulla Winbladh och chefsommelier på Villa Pauli.
Läs mer om Eva