Svenska flaggan
Swartland - det nya svarta - DinVinguide
Skriven av Eva Weckström

Swartland – det nya svarta

Sydafrika är ett otroligt intressant vinland med hög ambition och en nästan logaritmisk kvalitetsöknig de senaste 20 åren. Häng med till coola Swartland.

Bild från DinVinGuide

Sydafrika är ett hett resmål för oss svenskar idag. Förutom andlöst vacker natur och ett exceptionellt djurliv har vi fått upp ögonen för de mycket prisvärda och högkvalitativa vinerna.

Swartland är en i sydafrikanskt perspektiv ny vinregion. Landets första vin pressades visserligen för mer än 350 år sedan men i vissa regioner har man börjat leverera riktigt fin kvalitet bara under de senaste 10-20 åren.

Swartland ligger 65 km norr om Kapstaden och norr om de mer kända vinregionerna Paarl och Wellington. Swartland har historiskt mest levererat druvor till bulkvin och spritmaterial. Idag har regionen fått ett rejält uppsving och är ”det nya svarta”. En trendig region att hålla koll på!

Detta beror förutom härliga förutsättningar vad gäller jordmån och klimat på att landet till sist blev av med apartheid, handelsblockader och dålig ekonomi. Nu har ambitiösa, kunniga och våghalsiga nya producenter vunnit mark.

Bild från DinVinGuide

De drivna vinmakarna i swartland gör många gånger små mängder kvalitativa viner och just här i Swartland har de en förkärlek för de franska Rhône- och Languedoc-druvorna. Gruppen Swartland-Independent består till exempel av ett 20-tal vinmakare som håller sig till mycket strikta regler. Minimalt med ekfatslagring, maximalt uttryck! Inga tillsatser. De jobbar gärna med gamla vinstockar och med mycket lite påverkan utifrån på vinerna. Vissa skulle kalla vinerna naturviner. Men det som är viktigast är att de skapar unika viner med mycket karaktär och personlighet.

Regionen Swartland bjuder ganska hett och torrt klimat och man har anpassat sin vinframställning efter de druvor som trivs i värmen. Man har planterat både portugisiska och sydfranska druvsorter som funnits sen begynnelsen i Sydafrika. Detta då ostindienfararna stannade till vid cape:en för att bunkra vatten och då passade på att plantera lite vinrankor från Europa.

Dominant druva i Swartland är syrah men man odlar även en hel del cinsault, chenin blanc och landets nationaldruva-pinotage.

 

Gruppen Swartland-Independent består av ett 20-tal vinmakare som håller sig till mycket strikta regler. Minimalt med ekfatslagring, maximalt uttryck! Inga tillsatser
Bild från DinVinGuide

Nedan några favoriter från Swartland- det nya svarta! Spring och köp!

2017 Org de Rac Shiraz Cabernet Sauvignon Merlot, Swartland, Coastal region, Western Cape, Artikelnummer 2073, 79:- EKO

Bild från Dinvinguide

Alla vinodlingar på Org de Rac är ekologiska, och man har bland annat en flock ankor som äter sniglar och insekter i vingården. Man lägger mycket jobb i vingårdarna och all skörd sker för hand. Vinmakare är Gilmar Boshoff.

 

Detta är inte ett komplicerat vin men oj så gott. Mjuk, saftig frukt med toner av moreller, solmogna mörka plommon trängs med svarta vinbärslikör, mocka och vaniljstång i glaset. Vinet saknar inte struktur utan bjuder på både en liten fräsch syra och lite strävhet i form av balanserade tanniner.

Serveras sval som den är i djupa klunkar eller till vegetarisk paj med ost och broccoli, örtig lammgryta, entrecote eller kalvfilé.

2017 The Chocolate Block, Boekenhoutskloof, Swartland, Coastal region, Western Cape, Artikelnummer 2086, 249:-

64% Syrah, 14 % Grenache, 11 % Cinsault, 10 % Cabernet Sauvignon, 1 % Viognier.Bild från Dinvinguide

Boekenhoutskloof grundades 1776. Namnet betyder ”bokträdsdalen” på språket afrikaans.

Egendomen genomförde ett omplanteringsprogram av vinstockar 1993 och idag odlas druvsorterna syrah, cabernet sauvignon, cabernet franc, grenache, semillion och viognier. Chefsvinmakare är ambitiösa och karismatiska Marc Kent, en rockstjärna i vinvärlden och en rackare på att göra vin!

Detta vin är en favorit jag haft länge. Jag hade äran att träffa Marc Kent för några år sedan och han har onekligen en mycket underhållande och klurig personlighet.

Vinet är packat med frukt, doft och smak men saknar inte elegans och finess. Vi bjuds på djup och mustiga toner av rostade ekfat, mörk chokladpralin, några tag med pepparkvarnen, söt lakrits, skogshallon, nypon, kråkbär, björnbärssylt, färska örter med mynta i spetsen och en lååång, saftig eftersmak. Vinet tar liksom aldrig slut.

Njut till lagrade ostar eller mörkt kött, gärna vilt, med gräddig sås eller krämig pasta till.

 

2016 Allesverloren Shiraz, Swartland, Coastal region, Western cape, Artikelnummer 29002, 109:-

Bild från DinvinguideAllesverloren grundades 1704 och började producera vin 1806. Namnet allesverloren härrör från de första ägarnas tid. På den tiden åkte man regelbundet den långa vägen till Stellenbosch för att besöka kyrkan och köpa förnödenheter. När de vid ett tillfälle återvände efter några dagar hade hela egendomen brunnit ner. I sin förtvivlan utropade ägaren ”allesverloren”, som betyder ”allt är förlorat”. Producenten har idag ett grundmurat rykte och har en förkärlek för portugiskiska druvsorter. Man gör både vita, röda och högkvalitativa söta viner i portvinsstil. Vinmakare är Danie Malan.

Druvorna har växt på skiffer samt sandsten och vinet har lagrats 18 månader på franska- och amerikanska ekfat.

Detta är ett generöst och tätt vin med intensiv bärighet och kryddiga undertoner. Björnbärsmarmelad, mörka plommon, köttsoppa, lakritsrot, svartpeppar, rostat kaffe, mörk choklad.

 Njut denna charmör  som den är eller till smakrika kötträtter, långkok eller gärna grillat.

 

Eva Weckström

Eva Weckström

Eva Weckström är sommelier med lång erfarenhet av restraurangbranchen både i Stockholm och New York. Senast har hon varit på Wärdshuset Ulla Winbladh och chefsommelier på Villa Pauli.

Läs mer om Eva

Läs mer