Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Skriven av Eva Weckström

Spara, färdiga, gå

Nu har champagnen druckits ur och nyårsraketerna skjutits iväg. Det är dax för 2017! Många oskrivna blad att fylla!

Gott Nytt År!
Dryckeslistan har inte helt opassande såhär i januari valt sparsamhet som månadens tema. Efter dignande julbord, fulla glas och mätta magar söker man sig nästan per automatik lite återhållsamhet oavsett vad plånboken säger. Här kommer lite tankar och råd inför det nya året.Man kan exempelvis spara in genom att köpa billigare men fortfarande prisvärda viner. Då är det bra att få lite tips och råd och kika på våra topplistor och bäst i test här på DryckesListan.se.

Så absolut, lägg en mindre slant på vinet än du brukar. Dock är det idé att inte harva allra längst ner i segmentet. Varför det undrar du kanske. Jo, kvaliteten ökar dramatiskt och i princip efter en logaritmisk kurva om du betalar exempelvis 85 kronor för en flaska vin istället för 65 kronor. Detta är ytterst tänkvärt. Vinbonden har vanligtvis fått nästan det dubbla betalt för sina druvor. Vinets kvalitet är alltså avsevärt mycket högre än de 20 kronorna indikerar. Detta beror på att den svenska modellen har mycket fasta kronpåslag. Mer för pengarna alltså och mycket mer vin i glaset!

Producenten har också i detta fallet kunnat jobba mycket mer hållbart, viket är snudd på omöjligt med den låga prislapp som erbjuds de allra billigaste volymvinerna. Det är ju viktigt att även vara sparsam mot miljön och våra egna kroppar.

Champagneförslutare
Champagneförslutare

Jag får ofta frågan om hur länge ett vin håller efter att flaskan öppnats. Det är självklart beroende på typ av vin, men här kan man absolut vara sparsam. Några tumregler är:

-Ställ ALLTID in den öppnade flaskan i kylen, med kork eller förslutning på! Kylan saktar ner processen som i slutändan förvandlar vinet till vinäger, den så kallade oxidationen. Detta gäller alltså BÅDE RÖTT OCH VITT VIN!

-Gäller det ett mousserande vin, sätt på en så kallad champagnestopper. Detta är en speciell förslutare som förankras och inte kan skjuta iväg (se bild). Champagne har 5 atmosfärers tryck i flaskan, lika mycket som i ett lastbilsdäck. Även en öppnad butelj har mycket bubblor kvar, så tryck aldrig ner en vanlig kork här, det är stor skaderisk. En förslutare är en bra investering, det bör man har hemma. Hitta en på nätet eller i specialiserade butiker. Vinet håller sig förvånansvärt vitalt och även bubblorna finns kvar i ett antal dagar i kylen på detta sätt.

-Om du vet att hela flaskan inte kommer att gå åt, dekantera inte mer än det som ska drickas. När vinet hälls upp på karaff slår man in luft i vinet som ökar på oxidationsprocessen.

Är du osäker? Smaka på vinet! Det är du som avgör om det förlorat för mycket karaktär, eller ej.Självklart kan slattar komma till användning även om de inte dricks upp. Många fryser in kuber av vin i tråg i frysen och använder i såsen så småningom.

Själv har jag ofta rester kvar efter vinprovningar och de kommer alltid väl till hands i såser eller marinader. Söta viner är ljuvliga i marinad, annars använder jag dem i bakverk eller desserter. Det finns många smarriga desserter att tillgå- sabayonne, tiramisu, parfait, bärsåser och så vidare.

En skvätt överblivet mousserande vin kan ju alltid hällas över en kula syrlig sorbet, gärna serverat i ett snyggt glas.

Inläggningar är också utmärkta att utnyttja överblivet vin till, eller varför inte koka lite sylt eller marmelad och skvätta i lite vin.

Det går också fint att tillverka alldeles egen vinäger.

Glöggen jag hade kvar hemma efter högtidligheterna åkte i en sylt på plommon och hallon. Mums!

Eva Weckström

Eva Weckström

Eva Weckström är sommelier med lång erfarenhet av restraurangbranchen både i Stockholm och New York. Senast har hon varit på Wärdshuset Ulla Winbladh och chefsommelier på Villa Pauli.

Läs mer om Eva

Läs mer