Rött vin från Nizza Piemonte Italien

Tre Roveri Nizza Pico Maccario 2021

93/100

Flaska-Rött

ca. 19 euro:-

beskrivning:

Tre Roveri Nizza Pico Maccario 2021 är ett rött vin gjort på druvan barbera och kommer från Nizza DOCG i Piemonte, Italien. Vineriet startades av bröderna Pico och Vitaliano Maccario år 1997. De har omkring 100hektar med vingårdar i Monferrato.

För att klassificeras som Nizza DOCG måste vinerna ha lagrats minst 18 månader, varav minst sex månader på fat. Druvorna ska ha plockats för hand och vinet ska hålla minst 13% alkohol.

2021 är en varm årgång med en sommar med flera hagelstormar, inför skörden sjönk dock temperaturen lite. Årgångens druvor hade hög sockerhalt och bra fenolmognad, vilket generellt tryck upp alkoholen lite, de bästa vinerna balanseras dock en riktigt bra syra. Många av vinerna kommer sannolikt vara bäst som unga då de har en riktigt fin energi.

Recension:

Tre Roveri Nizza Pico Maccario 2021 är ett ungt vin med hög syra och mycket fräschör. I smaken finns röda körsbär, blåbär, röda vinbär och örter samt viol. Ekfaten ger struktur och en fin smak med en hint av vanilj. Avslutet är långt och frisk med en lite pepprig finish. Elegansen står ut och även om vinet är ungt funkar det fint nu, det kommer dock vina på några års lagring.

Betyg - 93

Bild på en vinranka med vindruvor