Vitt vin Kroatien

Testament Zenit 2018

Flaska-Vitt

beskrivning:

Testament Zenit 2018, Jadrtovac nära Sibenik i Dalmatien, Kroatien. Det är ett vin så kallat orangevin, dvs ett vitt vin med lång skalmaceration. Det är gjort på druvan pošip som fått 21 dagar av skalkontakt i samband med jäsningen. Därefter har det lagrats sex månader i 500 liters ekfat och minst åtta månader på flaska.

Recension:

Testament Zenit 2018 är ljust orange eller lite djupare gult i färgen. I doften finns tydliga citrustoner och torkade örter. Vinet har mycket fräschör som bygger på såväl syra som havstoner. I smaken finns gula stenfrukter och citrusfrukter såsom grapefrukt och bergamott kantat av torkade örter samt en hint av jästighet som ger lite fin rondör. Vinet har en bra struktur och ett långt kryddigt avslut med lätt skalbeska samt stänk av salinitet som drar igång saliveringen. Det är elegant, fräscht och riktigt gott samt utmärkt till mat. Prova med grillad kyckling, grillad salsiccia eller hårda lagrade ostar.

Jag tycker att viner som fått lite längre skalmaceration ofta smakar som bäst när de fått upp lite temperatur mer temperatur än ett vitt vin, gärna kring 12-14 grader.

För tillfället kan du bara köpa vinet i en blandlåda om 6 viner, det är tre olika kroatiska viner från samma producent och två flaskor av varje. Lådan kostar 996:- och har beställningsnummer 56366 på bolaget. I lådan finns ytterligare två riktigt intressanta viner: Testament Babic 2017 och Merga Victa 2021.
Beställ på systembolaget.se
Bild på en vinranka med vindruvor