Två druvor från Grekland jag vill se mer av 

S. Kechri Xinomavro 2017

Flaska-Rött

229:-

beskrivning:

Xinomavro betyder ungefär ”svart syra” och syftar till druvans naturligt höga syranivå. Särskilt svart eller mörk i färgen är den dock inte. Druvan har däremot ett tjockt skal som ger en ordentlig tanninstruktur. Smakerna går åt det ”svala” hållet. Nypon, jordgubbar, vilda hallon, mörka jordar och färska örter i sin ungdom. Med tiden utvecklas toner av svarta oliver, soltorkad tomat, rosor och vild torkad garrigue. Likheterna till pinot noir och nebbiolo finns där och kommer alltid på tals.
Xinomavro är den mest odlande druvan i norra Grekland. Särskilt i Naoussa, ett område i det grekiska Makedonien. Redan 1971 formades regionens Protected Designation of Origin (PDO), som kräver att ett vin måste innehålla 100 procent xinomavro. I närliggande distrikt som Goumenissa är det tillåtet att blanda i en mindre del av lokala negoska för att få en mjukare framtoning.

Recension:

Frukten till detta vin kommer från Goumenissa. Även om det är tillåtet att addera en liten andel negoska låter man här xinomavro skina på egen hand. Och som den skiner. Av mörka körsbär, lingon, nypon och tranbär. Lite mer luft i glaset och fram träder höstlöv, tobak, tomatpuré och en pust av tjära. Långlivat och läckert.
Beställ på systembolaget.se
Bild på en vinranka med vindruvor