Räkor och riesling

Robert Weil Kiedricher Riesling Trocken 2017

Flaska-Vitt

239:-

beskrivning:

Idag är en av de mest kända producenterna Weingut Robert Weil som huserar i den lilla pittoreska vinbyn Kiedrich i hjärtat av Rheingau. Wilhelm Weil som idag styr det hela är fjärde generationen vinmakare på vingården. Hans anfader Dr Robert Weil som var professor på Sorbonne i Paris köpte egendomen 1867. Det var ett bra drag för den kända professorn då det tysk-franska kriget 1870-71 gjorde det omöjligt för honom att stanna kvar i Paris. Han fokuserade nu på vinodling vilket hans ättlingar är mycket glada över. Redan från början var kvalitet i högsätet och har så förblivit. Under en längre period under 1900- talet var kanske inte kvalitet den högsta prioriteringen för de flesta vinodlare i Tyskland vilket eroderade på anseendet för den tyska Rieslingen betänkligt. För bara tjugo år sedan var det många internationella vinjournalister som ansåg att Tyskland mest stod för ”sweet & cheap”. Detta har förändrats väsentligt under de senaste åren och idag tillhör tyska viner världstoppen. Historiskt fanns det givetvis en del producenter som inte helt hänfallit till billig massproduktion. En av dessa fyrar i mörkret var producenten Dr. Robert Weil.

Recension:

Denna friska fläkt görs på frukt från tre olika plotter. En del är jäst på stora ekfat och merparten på ståltank. Årgången har börjat få en läcker – och försynt – utveckling, så som äppelskal och pomerans. Smakerna försätter i kryddig och lätt pepprig anda. Vi lägger till aprikoser, vit persika, stenrök och skiffer. Stilen är sval, livlig och lekfull. Ack så gott. Perfekt val till räksalladen med salt kapris och fyllig olivolja.
Beställ på systembolaget.se
Bild på en vinranka med vindruvor