Bild på Recaredo Terrers Brut Nature 2017

Recaredo Terrers Brut Nature 2017

Flaska-Mousserande

299:-

beskrivning:

Corpinnat som organisationen heter formades redan 2015, då under namnet L’Associació d’Elaboradors i Viticultors Corpinnat (AVEC). Vid den tiden bestod man av sex medlemmar. Idag har antalet vuxit till 11 medlemmar som nu alltså har lämnat D.O Cava helt.
Kraven för en Corpinnat:

Druvorna måste vara lokala och komma från ett specifikt område, som spänner över 22.000 hektar inom D.O Penedes. Producenten får köpa druvor, men endast upp till 25 procent. De köpta druvorna ska dessutom kosta minst 0.70 euro per kilo.
Druvorna ska vara ekologiskt certifierade och måste skördas för hand. En cava måste innehålla minst 90 procent av de lokala druvorna; parellada, xarel-lo, macabeo och malvasia.
Druvorna chardonnay, pinot noir och trapet får bara utgöra högst 10 procent av den slutgiltiga blenden.
När det gäller rosé är enbart monastrell, garnacha, sumoll och xarel-lo rosat tillåtna.
Allt vin ska vinifieras på vineriet och ska lagras i minst 18 månader på sin jästfällning.

Recension:

Spanskt mousserande har nog aldrig varit så bra som det är nu. Vare sig det står Cava heller Corpinnat på flaskan. Kvaliteten är hög – i alla fall på de viner som kostar lite mer. Recaredo kostar lite mer, men smakar därefter. Ekologiska Terrers består av merparten xarel-lo och har legat i minst 30 månader på jästen. Den är vaken och livlig. Stenkross, rök, salta mineraler, granny smith och de krämiga små bubblorna knyter ihop det vackra paketet.
Beställ på systembolaget.se
Bild på en vinranka med vindruvor