Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo

Hämtar annons

Portvin Portugal Douro

Quinta do Noval Vintage Nacional 2019

> 7500:-

BeskrivningQuinta do Noval är en av de mer kända producenterna av portvin i Dourodalen, framför allt för sina vintage port och den exceptionella vintage port Nacional. De äger drygt 190 hektar med vingårdar och gör bara portvin på sina egna druvor, det gör att de kan ha full kontroll över processen. Vinet Nacional kommer från en ca 1,6 hektar stor del av vingården planterad med gamla stockar på europeiska rötter.

Nacional görs endast de år som skörden är tillräckligt bra och dessa portvinerna tillhör de bästa som du kan hitta. Det är dock viner som bör ligga i många år för att du verkligen ska få ut deras potential. Sverige får oftast en mycket liten allokering, från en handfull till ett drygt dussin. Så har du råd och möjlighet, köp!

Åtgång 2019 var ett lite svårt år som till sist blev riktigt bra. Det började med en torr vinter där vattenmagasinen aldrig fylldes på. Lite turlig blev sommaren förhållandevis sval vilket gjorde att de ändå fick skörd med hög kvalitet.
RecensionQuinta do Noval Vintage Nacional 2019 är ett stort vin och ett vin med massor av potential. Det har en briljans i både färg och frukt samt en härlig linje och energi men det är på tok för ungt. I smaken finns framförallt röda toner, en floral örtighet med stänk av aromatiska örter. Vinet har en riktigt fin struktur, snygga men fasta tanniner och en inneboende balans som känns nästa perfekt. Det är dock lite som en kalv på grönbete. Det rusar i full fart framåt mot smaklökarna och ger dig inte riktigt tid att njuta av det, att få del av den komplexitet och elegant som finns där. Det här kommer dock bli hur bra som helst!

Köp, lägg i källaren och glöm bort det, i åtminstone 15-20 år, gärna betydligt mer än så.
  • EkologisktNej
  • VeganvinNej
  • Publiceringsdatum17 november, 2022