Rött vin Italien

Quercecchio Rosso di Montalcino 2019

Flaska-Rött

beskrivning:

Rosso di Montalcino DOC är viner från samma område som de mer kända Brunello di Montalcino. De är också gjorda på druvan sangiovese, men ofta från yngre vinstockar. De ska vara lagrade i minst fyra månader men oftast är de lagrade minst ett år och de ska hålla minst 12% alkohol. Denna DOC skapades 1984.

Ursprungligen var dessa viner ofta ganska enkla och endimensionella men med tiden har kvaliten ökat och idag hittar vi ofta riktigt fräscha viner som passar utmärt till pasta och pizza samt under årets varmare del. Drick dem gärna med en temperatur mellan 16-19. De bästa vinerna går ofta lagra några år för ökad komplexitet.

Recension:

Quercecchio Rosso di Montalcino 2019 är ett enkelt och fräscht rött vin från Montalcino. Vinet är fruktigt, har mjuka tanniner och en fin struktur. Det är gjort på ståltank och mognat 12 månader på ekfat.

I smaken finns moreller, röda vinbär, kärnbeska, en hint av tomatplantor och vilda, blommiga örter samt en hint av ekfatskryddighet. Ett utmärkt vin med fräschör och energi till pizza och pasta.

Vinet finns i restaurangsortimentet och finns för tillfället inte på Systembolaget.
Bild på en vinranka med vindruvor