Svenska flaggan

Hämtar annons

Rött vin Piemonte Italien

Prunotto Nizza Bansella Nizza 2021

ca 21 euro:-

BeskrivningPrunotto Nizza Bansella Nizza 2021 är ett rött vin gjort på barbera från Nizza DOCG i Piemonte, Italien. Sedan 1994 drivs Prunotto av Antinori. Vingårdarna omfattar cirka 10 hektar, jormånen är siltig med inslag märgel.

För att klassificeras som Nizza DOCG måste vinerna ha lagrats minst 18 månader, varav minst sex månader på fat. Druvorna ska ha plockats för hand och vinet ska hålla minst 13% alkohol.

2021 är en varm årgång med en sommar med flera hagelstormar, inför skörden sjönk dock temperaturen lite. Årgångens druvor hade hög sockerhalt och bra fenolmognad, vilket generellt tryck upp alkoholen lite, de bästa vinerna balanseras dock en riktigt bra syra. Många av vinerna kommer sannolikt vara bäst som unga då de har en en riktigt fin energi.

Vinet finns inte på bolaget för närvarande men procucenten har en svensk importör, länken går till dem!
RecensionSmakrikt och fruktigt med en fin ton av rostade ekfat. I smaken finns mörka körsbär, plommon, jordgubbar och torkade örter samt blommor. Vinet är fylligt, har en fin rostad ekfatston och mjuka tanniner. Avslutet är långt och friskt med inslag av ekfatskryddor, mörk kakao och söt lakrits. Det ät elegant och komplext med fint djupt. Gastronomiskt.
  • EkologisktNej
  • VeganvinNej
  • Publiceringsdatum3 november, 2023