Ori Marani Nino Extra Brut 2020
Importör:
Läs mer om Grapeskin Wines AB90/100
Flaska-Mousserande
399kr
beskrivning:
Ori Marani Nino Extra Brut är ett mousserande vin gjort med traditionell metod från Rupoti regionen i Georgien. Det är gjort på druvorna tsitka, tsolikouri, chinuri och goruli mstvane. Druvorna är samma år från år men förhållandet mellan dem skiftas. I vinet används också 15% reserve vin. Basvinerna lagras i qvevri (10%) och franska ekfat (90%). Vinet är en reserve perpetuelle och har med andra ord inte en exakt årgång. Därefter ligger de på jästfällningen i minst 15 månader.
Bakom vinet hittar vi Nino Gvantseladze från Georgien och Bastien Warskotte med rötterna och en utbildning i vinmakning från Champagne och Bourgogne. Vineriet Ori Marani öppnade sina dörrar år 2017 och ligger i byn Igoeti, Shida, Kartli. Druvorna kommer från vingårdar i tre olika områden i tre olika regioner, från Rupoti i Imereti, från Tsiliamieri i Lechkhumi och Lamiskana i Kartli.
OBS att vinet inte är ett årgångsvin utan ett NV trots att det står 2020 hos systembolaget.
Bakom vinet hittar vi Nino Gvantseladze från Georgien och Bastien Warskotte med rötterna och en utbildning i vinmakning från Champagne och Bourgogne. Vineriet Ori Marani öppnade sina dörrar år 2017 och ligger i byn Igoeti, Shida, Kartli. Druvorna kommer från vingårdar i tre olika områden i tre olika regioner, från Rupoti i Imereti, från Tsiliamieri i Lechkhumi och Lamiskana i Kartli.
OBS att vinet inte är ett årgångsvin utan ett NV trots att det står 2020 hos systembolaget.
Recension:
Ett riktigt härligt mousserande vin som drar i gång saliveringen och får dig att bli sugen på skaldjur och fisk. Vinet har fina små bubblor, krämig mousse och ung fruktighet. I smaken finns gula stenfrukter, gula äpplen kantat med toner av mandel och pinjenötter men också en hint av vegetativa toner. Avslutet är långt och fräscht med en ton av såväl sellerisalt som en hint av vitpeppar. Det är personligt och riktigt gott, drick gärna till lite olika hårdostar.
Betyg - 90

