Rött vin från Nizza Piemonte Italien

Crivelletto Nizza 2021 SS Cossetti

93/100

Flaska-Rött

ca 27 euro:-

beskrivning:

Nizza 2019 docg Crivelletto är ett rött vin från Nizza, Monferrato, Piemonte, Italien. Vinet är gjort på druvan barbera av producenten SS Cossetti 1891. Som namnet antyder har de odlat och producerat vin sedan 1891, i Monferrato, i Castelnuovo Belbo, Nizza.

För att klassificeras som Nizza DOCG måste vinerna ha lagrats minst 18 månader, varav minst sex månader på fat. Druvorna ska ha plockats för hand och vinet ska hålla minst 13% alkohol.

2021 är en varm årgång med en sommar med flera hagelstormar, inför skörden sjönk dock temperaturen lite. Årgångens druvor hade hög sockerhalt och bra fenolmognad, vilket generellt tryck upp alkoholen lite, de bästa vinerna balanseras dock en riktigt bra syra. Många av vinerna kommer sannolikt vara bäst som unga då de har en en riktigt fin energi.

Recension:

Detta är ett smakrikt och fruktigt vin med en härlig fräschör och energi. I smaken finns röda körsbär, lila plommon, björnbär och hallon samt söta örter. Det har en snygg ekfatskryddighet och mjuka tanniner samt en härlig längd. Ett riktigt charmigt men såväl komplexitet som elegans. Går sannolikt att lagra med bra utveckling, det är dock riktigt bra nu!

Betyg - 93

Bild på en vinranka med vindruvor