Portvin, Portugal, fortifierat vin

Niepoort vintage port 1997

97/100

Flaska-Rött

beskrivning:

Niepoort är ett familjeägt vinhus grundat 1842 med rötterna i Douro. Idag drivs firman av femte och sjätte generationen genom Dirk Niepoort och hans son Daniel. Dirk tog över 1987 och är en av nyckelpersonerna bakom utvecklingen av bordsviner i Douro - han gör dock också fantastiska portviner vilket vinhuset sannolikt är mest kända för. I dessa är det elegans och fräschör som står i centrum.

Vintage port är ett fortifierat vin som ligger på fat i cirka två år innan det buteljeras, ofiltrerat. Som unga är vinerna mycket intensiva och har en koncentrerad frukt. Med tiden kommer komplexiteten och elegansen att framträda mer och mer. Vintage port hålls av många som den främsta typen av portvin. Det är dock en typ av portvin som mår bra av att lagras, ofta länge, även om det är riktigt läckert som ungt också.

1997 är ett riktigt bra år för portvin och princip alla hus valde att göra en årgångsport. Generellt har de ofta en hel del elegans, mogna tanniner och mycket fräschör kombinerat med bra frukt.

Just nu säljs Niepport vintage port 2019 på Systembolaget (Nr 95715, 740:-), det är detta vi länkar till nedan.

Recension:

Färgen är djupt mörkröd med fin briljans. Vinet är packat med mörk frukt och viol och aromatiska örter. I smaken finns mörka körsbär, plommon, blåbär och kanderad frukt och en hint av dadlar. Strukturen byggs av tydliga tanniner som börjar slipas av. Vinet har en härlig och härlig fräschör med bra energi. Det har en lång finish med en spelande fruktsötma, ett sting av alkohol och inslag av aromatiska örter. Komplext, elegant och helt underbart.

Vinet är inne i en riktigt fin fas nu, men det kommer fortsätta att utvecklas under minst 10-15 år till, sannolikt betydligt mer.

Betyg - 97

Beställ på Systembolaget
Bild på en vinranka med vindruvor