Rött vin Bourgogne Frankrike

Les Caillerets Ancienne 2019 Cuvée Carnot Domaine Volnay 1er Cru

Flaska-Rött

729:-

beskrivning:

Les Caillerets Ancienne 2019 Cuvée Carnot Domaine Volnay 1er Cru är ett rött vin gjort på druvan pinot noir från Volnay premier cru, Côte de Beaune, Borgogne i Frankrike.

Producenten är Bouchard Père & Fils. Det en av de äldre vinegendomarna i Bourgogne och grundades 1731. De äldsta delarna av vingårdsläget "Les Caillerets" köptes år 1775. Vingården Les Caillerets anses vara en av de bästa i Volnay. Den är belägen i den södra delen av appellationen och jordmånen utgörs främst av kalksten.

Idag har Bouchard Père & Fils omkring 130 hektar med vingårdar spridda i Bourgogne. 12 hektar är klassade som Grand Cru och 74 hektar som Premier Cru.

Årgång 2019 var generellt ett varmt år med torrt väder och mycket sol. Skördens volym påverkades dock negativt av inledningen på säsongen med en mild vinter följt av en kall vår med vårfrost. Detta ledde till en ojämn blomning pga av kylan. Den påföljande värmen och torkan bidrog till att stressa druvorna, vilket gjorde många oroliga för hur årets viner skulle bli. Årgång 2019 har trots sina problem visat sig bli en riktigt bra årgång men med små kvantiteter av vin.

Recension:

Les Caillerets Ancienne 2019 Cuvée Carnot Domaine Volnay 1er Cru är ett vin att köpa nu och dricka om några år.

Det är ungt, rent och fräscht med en koncentrerad frukt och bärighet. Smakerna går från det mörka till det röda, från det lite fylligare med toner av plommon, mörka körsbär och stenfrukter till det syrliga och pigga i vilda hallon och drar slutligen ut i en skogton med inslag av lingon. Frukten kantas av färska örter med en lilablommig ton och en hint av torkad bergamott. Fräschören bygger förutom hallonen på en rak syra som i avslutet går över i stensälta. Vinet har en härlig struktur med fina och precisa tanniner samt eleganta ekfatstoner som också ger en snygg kryddighet. Här finns längd och fräschören drar igång saliveringen, men det finns också något som pockar på ens uppmärksamhet, något som inte riktigt når fram, än, en komplexitet och fyllighet som knackar på dörren och väntar på sin chans att ge vinet ytterligare dimensioner.

Detta är ett riktigt bra vin som bara kommer att bli bättre, ge det några år i källaren, åtmintone 3-5 år, så det får chansen att blomma ut. Därefter kommer det att utvecklas under ytterligare 10-15 år till fulländning.
Beställ på systembolaget.se
Bild på en vinranka med vindruvor