Månadens Vinhus: Laetitia Winery

Laetitia Estate Chardonnay 2020

Flaska-Vitt

225:-

beskrivning:

Allt började med mousserande vin. Plats: Arroyo Grande, en appellation inom San Luis Obispo County, en dryg timme norr om staden Santa Barbara i södra Kalifornien. Året var 1982 när Champagnehuset Deutz provade lyckan på amerikansk mark. Närheten till havet med sina svalkande vindar blev en naturlig plats för plantering av de vanligaste och mest betydande druvorna i Champagne: pinot noir och chardonnay.

Laeitita Estate producerar fortfarande mousserande vin, gjort enligt den traditionella metoden. Något de alltid kommer att förknippas med. Gården är däremot ägarmässigt amerikansk igen och ingår i en större vingrupp: Vintage Wine Estate. En grupp med kända namn som Girard Winery, Clos Pegase, Qupé, Firesteed, Swanson Vineyards, BR Cohn och Cartlidge & Brown bland annat.

Recension:

Balans och sans sammanfattar denna chardonnay. Solig och glad frukt ja, annars vore det ju inte från Kalifornien. Fast den krämiga stenfrukten fräschas upp av både ståtliga syror, lätt krutrök och en trevlig mineralton i eftersmaken. Svalt och stiligt och som gjort till en macka med smörfräst svamp och krämig risotto.
Beställ på Systembolaget
Bild på en vinranka med vindruvor