Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
  • Dryckestips
  • Kloster Eberbach Assmanshauser Höllenerg Spätburgunder Goldkapsel 2012

Hämtar annons

Månadens Vinhus: Kloster Eberbach

Kloster Eberbach Assmanshauser Höllenerg Spätburgunder Goldkapsel 2012

699:-

BeskrivningKloster Eberbach är tveklöst ett av områdets mest klassiska och tidlösa vinhus, med en lång historik. De fick en tidig start – enligt dokument var man aktiv vinproducent redan år 1136. Vid den tidpunkten stod cisterciensorden bakom skapandet av gården. Tanken var att produktionen enbart skulle täcka klostrets egen konsumtion och behov. Men så småningom blev vinerna en eftersökt handelsvara, vilket gynnande både klostret och regionen. Framtiden var därmed säkrad för Kloster Eberbach, som numera ägs och drivs av delstaten Hessen.
Idag förfogar man över cirka 230 hektar vingårdar. Riesling är självfallet huvudnumret hos Kloster Eberbach, men här framställs även röda viner på pinot noir, något man har gjort sedan starten. Det gör dem till en av de äldsta producenterna av pinot noir i världen. D
RecensionIntensivt med klingande livfull frukt. Stilen är saftig, sensuell och direkt med tranbär, granatäpple, röda körsbär och ett avslut som adderar rök, lite torv, nypon och torkade rosor. Det är ihållande, svalt och sanslöst elegant. Ett vin att skänka upp i stora kupor och sippa på – länge – till helstekt kyckling med en risotto på svamp. Lagringsutrymme finns, men vinet bjuder redan på stor drickglädje.
  • EkologisktNej
  • VeganvinNej
  • Publiceringsdatum12 mars, 2023