Henriot Millésimé Brut, 2012

Henriot Millésimé Brut 2012

Flaska-Champagne

699:-

beskrivning:

Familjen Henriot etablerade sig i Champagne redan i början på 1600-talet. Då var man involverad i ett tygföretag. Textilbranschen byttes raskt ut mot ett inträde i vinbranschen. Mark köptes upp, vinstockar planterades och man började sakta men säkert lära sig vinodling och framställning av mousserande vin. I början såldes vinerna enbart till den närmaste kretsen, under namnet Veuve Henriot Ainé. År 1880 var det dags för nästa stora milstolpe för familjen. Paul Henriot, barnbarn till Apolline, gifter sig med Marie Marguet. Hon kom också från en champagnefamilj med säte i Côte des Blancs. Äktenskapet lade grunden för en betydande utveckling av Henriot. Ursprungligen ägde huset mark i tre grand cru-plotter i Montagne de Reims planterade med pinot noir. Nu fick familjen tillgång till chardonnay från Côte des Blancs i Avize, Le Mesnil-sur-Oger och Chouilly.

Idag består de totala ägorna av 35 hektar och den årliga produktionen ligger på cirka 1,5 miljoner flaskor. Utöver de egna ägorna jobbar man också med långtidskontrakterade odlare.

Recension:

Bedårande bubblor, sprängfyllda med gyllene stenfrukter som plommon, persika, bakad grapefrukt och vita mandlar. Stilen är rik och i samma sipp livlig och mineralfrisk. Ge den gärna lite tid i glaset, med högre temperatur och luft utvecklas aromerna ännu mer. Innehåll: 54 procent chardonnay och 46 procent pinot noir sex olika premiers crus och grands crus i Trépail, Mailly-Champagne, Verzenay, Avenay i Montagne de Reims Avize, Chouilly i Côtes des Blancs. Vinet vilar minst åtta år på sin jästfällning innan det degorgeras. Dosagen ligger här på sex gram.
Beställ på systembolaget.se
Bild på en vinranka med vindruvor