Svenska flaggan

Hämtar annons

Henriot Cuvée Hemera 2006 - DinVinguide Henriot Cuvée Hemera 2006

Henriot Cuvée Hemera 2006

1699:-

BeskrivningFamiljen Henriot etablerade sig i Champagne redan i början på 1600-talet. Då var man involverad i ett tygföretag. Textilbranschen byttes raskt ut mot ett inträde i vinbranschen. Mark köptes upp, vinstockar planterades och man började sakta men säkert lära sig vinodling och framställning av mousserande vin. I början såldes vinerna enbart till den närmaste kretsen, under namnet Veuve Henriot Ainé. År 1880 var det dags för nästa stora milstolpe för familjen. Paul Henriot, barnbarn till Apolline, gifter sig med Marie Marguet. Hon kom också från en champagnefamilj med säte i Côte des Blancs. Äktenskapet lade grunden för en betydande utveckling av Henriot. Ursprungligen ägde huset mark i tre grand cru-plotter i Montagne de Reims planterade med pinot noir. Nu fick familjen tillgång till chardonnay från Côte des Blancs i Avize, Le Mesnil-sur-Oger och Chouilly.

Idag består de totala ägorna av 35 hektar och den årliga produktionen ligger på cirka 1,5 miljoner flaskor. Utöver de egna ägorna jobbar man också med långtidskontrakterade odlare.


RecensionStorslagen champagne som har legat i över 10 år på jästen. Tiden och druvorna chardonnay och pinot noir har format dofter och smaker av honung, rostad kastanj, valnötter och frukt som går åt det syrligt tropiska, bakade äpplen och stenig sälta. Pampigt.
  • EkologisktNej
  • VeganvinNej
  • Publiceringsdatum1 april, 2023