Rött vin Piemonte Nizza

Guasti Clemente Laficaia Nizza 2020

94/100

Flaska-Rött

1030:-

beskrivning:

Guasti Clemente Laficaia Nizza 2020 är ett rött vin som produceras i Nizza, Monferrato, Piemonte, Italien. Vinet är gjort på druvan barbera. Clemente Guasti grundades 1946 i Nizza Monferrato, idag drivs det vidare av Clemente Guastis barnbarn, Enrico Piantato. Vingårdarna ligger i Casalotto di Mombaruzzo och druvorna till detta vin kommer från de äldsta stockarna. Vinet har sedan mognat på stora ekfat. Endast 2000 flaskor har blivit buteljerade.

För att klassificeras som Nizza DOCG måste vinerna ha lagrats minst 18 månader, varav minst sex månader på fat. Druvorna ska ha plockats för hand och vinet ska hålla minst 13% alkohol.

2020 är en årgång med mycket hög potential i Nizza.

Recension:

Detta är ett riktigt bra vin från Nizza. Här finns energi, djup och komplexitet men också en riktigt bra syra och ren fruktighet. I smaken hittar jag moreller, röda körsbär, plommon, blåbär och björnbär samt såväl torkade som färska örter. Ekfaten ger struktur och kryddighet men tar egentligen inte plats och tanninerna ger ett mjukt grepp. Avslutet är långt, hör kommer en fin stensälta och kryddighet fram som drar i gång snålvattnet. Det är ungt men riktigt bra redan nu och det kommer utvecklas ytterligare med lagring.

Priset är i högt, men det har å andra sidan bara gjorts 2000 flaskor och det är ett riktigt bra vin!

Betyg - 94

Beställ på systembolaget.se
Bild på en vinranka med vindruvor