Clos du Temple 2021
Flaska-Rosé
1849kr
beskrivning:
Gérard Bertrand är ett stort och välkänt namn i södra Frankrike. I många bemärkelser. Stort för att ägorna är enorma. De består idag av 17 olika egendomar. Alla med sin inriktning och tydliga målsättning. Målet är att samtliga av dem ska vara biodynamiskt certifierade inom några år. Han är redan en god bit på väg.
Omkring 1 000 hektar av vinodlingarna är idag färdigt certifierade eller under konvertering. Det gör Bertrand till den främsta franska producenten av ekologiska viner i landet. Arbetet började på Domaine de Cigalus för över 20 år sedan. Man startade småskaligt med fem hektar som konverterades om från konventionell odling till biodynamisk. Gérard såg snabbt en tydlig förbättring i vingårdarna och i vinerna. Redan efter ett år beslutades att samtliga vingårdar på Cigalus skulle ställas om till biodynamisk odling.
Omkring 1 000 hektar av vinodlingarna är idag färdigt certifierade eller under konvertering. Det gör Bertrand till den främsta franska producenten av ekologiska viner i landet. Arbetet började på Domaine de Cigalus för över 20 år sedan. Man startade småskaligt med fem hektar som konverterades om från konventionell odling till biodynamisk. Gérard såg snabbt en tydlig förbättring i vingårdarna och i vinerna. Redan efter ett år beslutades att samtliga vingårdar på Cigalus skulle ställas om till biodynamisk odling.
Recension:
Biodynamisk ikon-rosé från den bästa terroiren i Cabrières, i regionen Occitanie. Här har man valt ut frukt från sju parceller, om 12 hektar, där jordmånen domineras av kalksten och skiffer. Det är ett pampigt och storslaget vin, gjort på cinsault, grenache, mindre andelar syrah, mourvèdre och ett litet inslag viognier. Allt lagras på ekfat av olika storlek, vilket ger kryddighet men också textur.
Vi möts av pomerans, sandelträ, vita vinbär, rosépeppar, lingon, malört och ihållande saftig rosaröd citrusfrukt. Oerhört gott, med lagringskapacitet och en prislapp därefter.
Vi möts av pomerans, sandelträ, vita vinbär, rosépeppar, lingon, malört och ihållande saftig rosaröd citrusfrukt. Oerhört gott, med lagringskapacitet och en prislapp därefter.