Rosé för 150-lappen och lite till

Clos Cibonne Cuvée Tradition 2021

Flaska-Rosé

299:-

beskrivning:

Rossese är en blå druva, sannolikt från södra Frankrike. Idag är odlas den främst i Dolceacqua i Ligurien, på den italienska rivieran. Det finns minst två mutationer, rossese bianco och rossese di dolceacqua. Synonym är bland annat tibouren.
Druvan är relativt liten och eliptisk i formen. Den trivs bäst i medelhavsklimat. Det är en druva som är motståndskraftig mot många sjukdomar och mognar tidigt på säsongen.
Vinerna har ofta en ganska mild lätt aromatisk smak med inslag av jordgubbar, blommighet som drar åt rosblad och med toner av svartpeppar samt en lätt bitterhet i avslutet. Vinena har ofta viss kropp och bra syra. Det görs såväl viner på enbart rossese som i blandningar, ofta med sangiovese.

Recension:

Tibouren i praktfull hög form. Och kanske världens bästa form? Med hjälp av 10 procent grenache och lagring på 100-års gamla foudres skapas detta rosa mirakel. Körsbärsblom och mandlar. Rosépeppar, vita vinbär och tranbär. Textur och sälta. Söta smultron och söta kryddor. Dofterna och smakerna tar aldrig slut. Synd bara att flaskan gör det. Ett måste för den som vill uppleva något nytt.
Beställ på systembolaget.se
Bild på en vinranka med vindruvor