Rött vin Piemonte Nizza Italien

I Cipressi Nizza docg 2021 Michele Chiarlo

93/100

Flaska-Rött

189:-

beskrivning:

Cipressi Nizza DOCG 2021 är ett rött vin som produceras av Michele Chiarlo i Nizza, Monferrato, Piemonte, Italien. Vinet är gjort på druvan barbera.

För att klassificeras som Nizza DOCG måste vinerna ha lagrats minst 18 månader, varav minst sex månader på fat. Druvorna ska ha plockats för hand och vinet ska hålla minst 13% alkohol.

2021 är en varm årgång med en sommar med flera hagelstormar, inför skörden sjönk dock temperaturen lite. Årgångens druvor hade hög sockerhalt och bra fenolmognad, vilket generellt tryck upp alkoholen lite, de bästa vinerna balanseras dock en riktigt bra syra. Många av vinerna kommer sannolikt vara bäst som unga då de har en riktigt fin energi.

Recension:

I Cipressi Nizza DOCG 2021 är ett ungt friskt vin med mycket charm, en klar frukt, bra energi och massor med fräschör. I smaken finns körsbär, granatäpplen och hallon kantat av en lätt blommig örtighet med inslag av viol och lavendel. Ekfaten ger mer struktur och en snygg kryddighet. Ett riktigt härligt barberavin med fin balans, mycket elegans och en hel del komplexitet. Prova till grillat fläskkött eller kyckling.

Betyg - 93

Beställ på systembolaget.se
Bild på en vinranka med vindruvor