Månadens Vinhus: Gérard Bertrand

Chateau l’Hospitalet Grand Vin Red La Clape 2020

Flaska-Rött

395:-

beskrivning:

Omkring 1 000 hektar av vinodlingarna är idag färdigt certifierade eller under konvertering. Det gör Bertrand till den främsta franska producenten av ekologiska viner i landet. Arbetet började på Domaine de Cigalus för över 20 år sedan. Man startade småskaligt med fem hektar som konverterades om från konventionell odling till biodynamisk. Gérard såg snabbt en tydlig förbättring i vingårdarna och i vinerna. Redan efter ett år beslutades att samtliga vingårdar på Cigalus skulle ställas om till biodynamisk odling.

Recension:

Grand Vin – visst är det så! Adressen säger La Clape, en liten appellation strax öster om Narbonne. Namnet kommer från clapas, en typ av sten som återfinns i vingårdarna. Här ligger också Bertrands resort (som hamnar högt upp på rese-önskelistan).

Dofterna och smakerna är intensiva och rejäla, tack vare värmen, men också parfymerade och häftiga. Blenden på syrah, grenache och mourvedre ger allt från tapenade till svarta oliver, anis, järn och mosade skogsbär och aromatiska toner av ceder- och sandelträ och balsamico. Ett imponerande och smakfullt vinbygge.
Beställ på systembolaget.se
Bild på en vinranka med vindruvor