Rött vin Bordeaux St-Emilion

Château Laroque 2019, St-Émilion

Flaska-Rött

beskrivning:

Château Laroque är ett slott i St-Émilion, Bordeaux. Det är ägt av familjen Beaumartin sedan 1935 och drivs idag av Xavier Beaumartin. Det är ett slott som många kanske minns från 1980-och 90-talen då det såldes på Finlandsfärjorna och var ett ganska enkelt och rustikt vin. Idag är det något helt annat, obeservera också att de uppdaterat sin etikett.

Slottet kallas ibland för ett av den vänstra flodens slott på den högra sidan och det finns en del i stilen som minner om Médoc med lite cabernettoner i vinerna. I samband med att vinerna förändrats har stilen också gått mer mot klassisk St-Émilion. I årgång 2019 är det till exempel 97% merlot och 3% cabernet franc, en blandning som är ganska långt från Médoc.

Recension:

Château Laroque 2019 finns ännu inte på marknaden men visar med all tydlighet att Château Laroque är tillbaka på allvar. Det är ungt men tillgänglig och har en härlig frukt och fin energi. I smaken finns blåbär, körsbär, svarta vinbär och en fin blommighet med inslag av viol samt färska örter. Tanninerna är mjuka men närvarande och eken ligger snyggt kring frukten och ger struktur. Avslutet är långt och bär med sig kryddor och en lite stenig salinitet.

Det är lite för ungt nu men kommer sannolikt vara lagom att börja njuta av när det släpps och kunna utvecklas många år i källaren.
Bild på en vinranka med vindruvor