Rött vin Bordeaux St-Emilion

Chateau Laroque 2010, St-Émilion

Flaska-Rött

beskrivning:

Château Laroque är ett slott i St-Émilion, Bordeaux, Frankrike. Det är ägt av familjen Beaumartin sedan 1935 och drivs idag av Xavier Beaumartin. Det är ett slott som många kanske minns från 1980-och 90-talen då det såldes på Finlandsfärjorna och var ett ganska enkelt och rustikt vin. Idag är det något helt annat, obeservera också att de uppdaterat sin etikett.

Slottet kallas ibland för ett av den vänstra flodens slott på den högra sidan och det finns en del i stilen som minner om Médoc med lite cabernettoner i vinerna. I samband med att vinerna förändrats har stilen också gått mer mot klassisk St-Émilion, årgång 2010 ligger lite mittemellan i stilen.

Recension:

Detta är ett vin från slotten under en period där det inte riktigt representerar var det befinner sig idag. Utav de viner jag provat rekommenderar jag viner från 2014 och framåt och de känns som att de bli bättre och bättre för varje årgång.

Årgång 2010 känns idag lite trött, kantigt och rustikt. Frukten känns redan lite väl mogen, även om det finns viss kraft kvar. I smaken finns inslag av körsbär och björnbär samt violpastiller. Avslutet är långt och kryddigt med en hint av jord samt en del salinitet som ändå ger vinet viss fräschör.

Drick inom något eller några år.
Bild på en vinranka med vindruvor