Rött vin Bordeaux Frankrike

Chateau Haut-Brion 2005

Flaska-Rosé

beskrivning:

Chateau Haut-Brion ägs av prins Robert av Luxemburg. Familjen köpte slottet år 1935. Det är idag en del av Domaine Clarence Dillon.

Vingårdarna och slottet ligger invid staden Pessac, Pessac-Léognan, Bordeaux, Frankrike i en stadsnära miljö och bildar tillsammans med grannslottet Chateau La Mission Haut-Brion en grön lunga i området.

Chateau Haut-Brion är ett av de fyra klassiska första cru från Médoc. Årgång 2005 är en av de mest uppskrivna årgångarna under 2000-talet.

Recension:

Chateau Haut-Brion 2005 känns fortfarande ung och spänstig med en härlig energi och bra fräschör. Tanninerna har dock börjar arbetas in i vinet och ekfatshanteringen är precis och fint balanserad mot den läckra frukten. I smaken finns mörk frukt som kantas av röda bär, torkade örter och tobak. Eftersmaken är lång och har en hint av frisk jordighet samt en lätt stenrökighet och stensälta.

Detta är ett av de mer eleganta 2005:orna som jag provat, ett riktigt härligt vin. Åren i flaskan har också låtit komplexiteten i vinet komma i mer fokus. Det är dock ännu i sin ungdom och kommer utvecklas fint under mycket lång tid framåt.
Bild på en vinranka med vindruvor