Vin och vegetariskt vid grillen

Catalano Viticoltori Frappato 2018

Flaska-Rött

219:-

beskrivning:

Frappato eller frappato di Vittoria är en blå druva från södra Italien. Det finns de som kallar druvan för Siciliens Beaujolais. Druvan är sannolikt en äldre korsning av sangiovese och minst en annan druva. Druvan odlas framförallt på Sicilien men finn också i Apulien. Druvan är känd sedan åtminstone 1760-talet. Synonymer inkluderar frappato nero, frappatu, nerello di Catania och nero capitan.

Färgen på druvorna är mörkblå/lila, skalet är tjockt och de växer i relativt täta lite avlånga klasar. Den trivs bra i torra jordar och varmt klimat men ger ganska små skördar, den är dock motståndskraftig mot såväl pester som mögel. Vinerna är i regel ljusa, fräscha och förhållandevis lätta med en tydlig blommig nästan lite parfymerad ton i doften. I smaken finns finns i regel röda lite söta bär och tydlig kryddighet ofta kombinerat med aromatiska örter. Vinerna har i regel en medelhög syra och mjuka tanniner.

Recension:

Vilda varma örter, rosor, sandiga tanniner och sval men också djup syrlig körsbärsfrukt. Frappato i högform och som skapad till medelhavets solmogna grönsaker och vilda garrigue. Tänk lokalt och gör en ordentlig omgång caponata. Lägg till en rejäl krämig burrata.
Beställ på systembolaget.se
Bild på en vinranka med vindruvor