Vitt vin Portugal

Alvarinho Contacto 2012 Anselmo Mendes

Flaska-Vitt

beskrivning:

Alvarinho Contacto 2012 är ett vitt vin av Anselmo Mendes från Monção e Melgaço, Vinho Verde, Portugal. Namnet Contacto kommer från att en del druvorna har haft längre skalkontakt i syfte att ge mer struktur. Monção e Melgaço är den nordligaste delen av Vinho Verde som framförallt är kännt som det bästa området för druvan alvarinho. Området gränsar till Spanien och vinområdet Rias Baixas, tillsammans delar de influenserna från floden Minho.

Recension:

Alvarinho Contacto 2012 är ett vin med en riktigt härlig syra och bra frukt. Det känns faktiskt fortfrande lite för ungt. Detta är ett vin som visar att druvan alvarinho ger viner som har bra lagringspotential i upp till åtminstone 10 år, i vissa fall ännu längre. Här finns en fin fruktighet, massor med energi och en hint av petroleumton, tänk lagrad riesling. Det är dock bara en hint och det är en ton som går ihop fint med den exotiska frukten och citrustonerna. Avslutet är lite kryddigt och har som alltid en salinitiet. Charmigt och riktigt gott men en aning spretigt.

Trots att detta vin redan har en ansenlig ålder skulle jag välja att låta det ligga i ytterligare något eller några år för att se om det når lite bättre balans mellan syran och frukten, vilket jag tror det kommer göra. Det bör dock sannolikt avnjutas inom de närmsta 3-4 åren.
Bild på en vinranka med vindruvor