Tintilia eller tintilia del molise är en blå druva från Italien. Det finns dock källor som hänvisar till att den ursprungligen kan ha kommit från Spanien. En DNA-analys från 2006 visar att den har ett nära släktskap med druvan parraleta, vilket indikerar att ursprunget skulle kunna vara spanskt. Idag odlas den dock i princip uteslutande i Molise, i Italien, där den har en egen DOC, Tintilia del Molise DOC. För övrigt en av de minsta appellationerna i Italien. Denna hittar vi nära det Adriatiska havet söder om Pescara i regionen Molise. Det finns också mindre odlingar i ytterligare några DOC:er.
För inte så länge sedan var druvan nästan bortglömd och på väg att försvinna. En av de viktigaste producenterna för att lyfta den har varit Cipressi. Idag finns det drygt 110 hektar med odlingar varav mer än 95% återfinns i Molise och runt 65% i Tintilia del Molise DOC.
Ofta används namnet tintilia del molise för att särskilja den från de druvor som ibland kallas tintilia på Sardinien (bovale grande) samt de två spanska druvorna tintillia de rota och mazuelo, som ibland kallas för tintilia. Ingen av dessa verkar vara närmare besläktade med tintilia del molise.
Om druvan tintilia del molise
Druvan mognar förhållandevis sent på säsongen, den är känslig för mögelangrepp och olika typer av rötor. Den trivs dock bra under torra varma förhållanden men ger i regel små skördar. Druvorna är små och ofta lila till nästan svarta i färgen.
Vinerna har ofta en klar röd färg, en del kropp, mjuka tanniner och smak av björnbär, mörka lite syrliga körsbär och lila plommon samt toner av lakrits och svartpeppar i avslutet. De kan upplevas som lite josiga och har en relativt hög alkoholhalt men också en fin fräschör som ger balans. I doften kan det ofta finnas en lite gräsigt aromatisk ton.
Detta är en druva som ger riktigt bra viner med såväl personlighet som kvalitet. De är väl värda att hålla ögonen öppna efter!





