Parraleta är en blå druva som återfinns främst i den norra delen av Aragonien och där inom vinområdet Somontano DO. Den kallas också för salceño negro. Druvan finns också på Sardinien under namnet carenisca, på Korsika under namnet carcajolo nero samt i Portugal under namnen monvedro i Bucelas och tinta caiada i Alentejo.
En gång i tiden var parraleta den näst mest odlade blå druvan i Somontano DO, i slutet av 1990-talet hade den nästan försvunnit helt. Idag återstå bara några mindre odlingar i området. Druvans ursprung är osäker då den har förhållandevis stor geografisk spridning, men kommer sannolikt ursprungligen från Spanien och Somontano. I äldre källor står ofta att den är samma druva som graciano, DNA-undersökningar har dock visat att detta är fel även om de sannolikt är besläktade med varandra.
Parraleta har en mörkblå färg. Druvorna växer i små kompakta klasar och den blommar och mognar sent. At druvan i idag är ovanlig hänger ihop med att den ger låg avkastning
Vin på druvan har en djupröd färg. Det har också hög syra, fin struktur och en hel del tanniner. I smaken finns ofta aromatiska örter. Druvan används främst i blender, bland annat tillsammans med druvorna moristel och tempranillo.