Druvguiden

Petite Sirah

Petite Sirah är det amerikanska namnet för den blå druvan durif.

vingård

Petite Sirah är det amerikanska namnet för den blå druvan durif. Druvan kommer från Tullins, Auvergne-Rhône-Alpes, Frankrike. Det är en korsning av druvorna peloursin och syrah som gjordes av François Durif på 1860- eller 1880-talet. I vissa källor står det att han gjorde korsningen själv, i andra att han upptäckte den, dvs att den var resultatet av en naturlig korsning. Idag är den mycket ovanligt förekommande i Frankrike. Den har istället funnit sin hemvist i Victoria och New South Wales, och särskilt i Riverina i Australien samt i USA, där den frodas i Kalifornien under namnet petite sirah, det var dock först 1996 som DNA-analyser visade att det rörde sig om samma druva. Druvan finns också i Israel

Läs mer om druvan i artikeln om durif.

Andra synonymer är duriff, syrah petit och petit duret.

Från och med år 2002 lade the Bureau of Alcohol, Tobacco and Firearms officiellt fram att durif är en synonym för petite sirah, vilket blev slutet på en lång debatt om vad som får anges på etiketterna. I USA är den särskilt framgångsrik i Kalifornien, dock har den tappat något i popularitet de senaste åren då många i stället gått över till syrah.
Druvan trivs i varma, torra klimat och är mycket tålig mot mjöldagg.
Vinerna är kraftfulla och smakrika med en tät och mörk färg. Vanligen har de mycket tanniner och hög syra. I smaken finner vi blåbär, björnbär, lila plommon och en blommig örtighet med inslag av lavendel, fänkålsfrön och violer. Vinerna är i regel kryddiga med inslag av svart peppar, kakao och svart te. Här finns gott om attityd och kraft vilket ger viner som mår bra av lagring.

Utforska våra guider

Bild på en vinranka med vindruvor