Durif är en blå druva från Tullins, Auvergne-Rhône-Alpes, Frankrike. Det är en korsning av druvorna peloursin och syrah som gjordes av François Durif på 1860- eller 1880-talet. I vissa källor står det att han gjorde korsningen själv i andra att han upptäckte den, dvs att den var resultatet av en naturlig korsning. Idag är den mycket ovanligt förekommande i Frankrike. Den har istället funnit sin hemvist i Victoria och New South Wales, och särskilt i Riverina i Australien samt i USA, där den frodas i Kalifornien under namnet petite sirah, det var dock först 1996 som DNA-analyser visade att det rörde sig om samma druva. Druvan finns också i Israel
Läs mer om druvan i artikeln om petite sirah.
Andra synonymer är duriff, syrah petit och petit duret.
Druvan trivs i varma, torra klimat och är mycket tålig mot mjöldagg.
Vinerna är kraftfulla och smakrika med en tät och mörk färg. Vanligen har de mycket tanniner och hög syra. I smaken finner vi blåbär, björnbär, lila plommon och en blommig örtighet med inslag av lavendel, färnålsfrön och violer. Vinerna är i regel kryddiga med inslag av svart peppar, kakao och svart te. Här finns gott om attityd och kraft vilket ger viner som mår bra av lagring.