• Skribenter
  • Guide
  • Recept
  • Topplistor
  • Artiklar

DinVinguide.se är en guide för människor som har mat, dryck, vin och livsnjutning som intressen. Våra namnkunniga skribenter inspirerar, utbildar och rapporterar om trender, nyheter och traditioner inom vinvärlden.

Välkommen till DinVinguide.se!

Kontakt

info@dinvinguide.seInstagramFacebook

Information

  • Skribenter
  • Guide
  • Recept
  • Topplistor
  • Artiklar

Följ oss

2025 © Copyright - DinVinguide.se

Byggd med ♥ av Capace Media

Druvguiden

Pedro ximénez

Pedro ximénez är en grön druva från Spanien.

  • Alla guider
  • Druvor
  • Vinatlas
  • Vinskolan
  • Ordlistan
  • Svenska importörer
Vinregionen Andalusien

Pedro ximénez är en grön druva från Spanien, sannolikt från Andalusien även om det också finns teorier. Det finns bland annat teorier som anger Madeira eller Kanieröarna som druvans ursprung. Druvan är framförallt viktigt i sherry-produktion, framförallt i söt sherry samt i PX. Den odlas på flera ställen i Spanien men också i andra delar av världen, men framförallt i Montilla-Moriles i Andalusien, Spanien. Det finns också förhållandevis stora odlingar i Jerez, samt i mindre skala i Valencia, Extramadura, Castilla La Mancha, Katalonien och på Kanrieöarna. Druvan odlas vidare i Portugal, framförallt i Alentejo, under namnet perrum samt på Madeira under namnet listrão, i Sydafrika under namnet fransdruif och i Australien, där den används i starkvinet Apera. Enligt många källor finns det också mindre odlingar i USA och Sydamerika.

Druvan är känd sedan åtminstone 1600-talet i Spanien. En DNA-analys från 2007 visar att en av dess förfäder är den arabiska druvan gibi (hebén), den andra föräldern är än så länge okänd.

I Sydamerika finns druvan pedro giménez (pedro jiménez) som ofta benämns som en variant av pedro ximénez, detta är dock sannolikt en egen druva utan närmare släktskap. 

Vinrankan kräver en rik jord och hård beskärning. Druvan ger vin med låg syra och mycket sötma samt hög alkohol. De är mottaglig för ädelröta samt olika mögelangrepp.

Även om druvan är mest känd för sina söta viner, PX med flera, så används den också i andra typer av sherry såsom Fino, Amontillado, Palo Cortado och Oloroso. Utöver sherry används den också till sötviner, både med och utan ädelröta i såväl Malaga som Montilla-Moriles. Det görs också torra vita och mousserande viner på den, varav många är spännande och riktigt bra.

 

Utforska våra guider

  • bild på fatlagerVinskolan
  • bild på fatlagerVinatlas
  • bild på fatlagerDruvguiden
  • bild på fatlagerOrdlistan
Bild på en vinranka med vindruvor