Druvguiden

Pedro ximénez

Pedro ximénez är en grön druva från Spanien.

Vinregionen Andalusien

Pedro ximénez är en grön druva från Spanien, sannolikt från Andalusien även om det också finns teorier. Det finns bland annat teorier som anger Madeira eller Kanieröarna som druvans ursprung. Druvan är framförallt viktigt i sherry-produktion, framförallt i söt sherry samt i PX. Den odlas på flera ställen i Spanien men också i andra delar av världen, men framförallt i Montilla-Moriles i Andalusien, Spanien. Det finns också förhållandevis stora odlingar i Jerez, samt i mindre skala i Valencia, Extramadura, Castilla La Mancha, Katalonien och på Kanrieöarna. Druvan odlas vidare i Portugal under namnet perrum och i Australien där den används i starkvinet Apera. Enligt många källor finns det också mindre odlingar i USA och Sydamerika.

Druvan är känd sedan åtminstone 1600-talet i Spanien. En DNA-analys från 2007 visar att en av dess förfäder är den arabiska druvan gibi (hebén), den andra föräldern är än så länge okänd.

I Sydamerika finns druvan pedro giménez (pedro jiménez) som ofta benämns som en variant av pedro ximénez, detta är dock sannolikt en egen druva utan närmare släktskap. 

Vinrankan kräver en rik jord och hård beskärning. Druvan ger vin med låg syra och mycket sötma samt hög alkohol. De är mottaglig för ädelröta samt olika mögelangrepp.

Även om druvan är mest känd för sina söta viner, PX med flera, så används den också i andra typer av sherry såsom Fino, Amontillado, Palo Cortado och Oloroso. Utöver sherry används den också till sötviner, både med och utan ädelröta i såväl Malaga som Montilla-Moriles. Det görs också torra vita och mousserande viner på den, varav många är spännande och riktigt bra.

 

Utforska våra guider

Bild på en vinranka med vindruvor

Nyhetsbrev

Registrera dig för vårt
inspirerande nyhetsbrev

och få information om inspirerande artiklar, exklusiva viner, erbjudanden samt innehåll om alkoholhaltiga drycker. (Du kan när som helst avregistrera dig).