Macabeo är en grön druva från norra Spanien. Namnet macabeo används framförallt i Katalonien medan druvan kallas för viura i Navarra och Rioja. Druvan odlas också i Valencia, Yecla och Jumilla. Vidare finns det odlingar i södra Frankrike, i framförallt Languedoc-Roussillon, där man använder namnet maccabeu. Läs mer om druvan i vår artikel om viura.
Andra synonymer inkluderar alcañón, forcalla, gredelin och lardot.
I Katalonien används druvan framförallt i det mousserande vinet cava och corpinnat, ofta tillsammans med druvorna parelleda och/eller xarel-lo.
I Frankrike används druvan till söta viner från Banyul och Maury samt torra vita viner från Corbières och Minervois.
Druvan har tjockt skal och i smaken finns ofta toner av grapefrukt och en markerad syra men kan ibland upplevas som lite anonym i smaken och används därför vanligen tillsammans med andra druvor. I smaken kan man också finna toner av gula äpplen, färska stenfrukter, citrus och melon. Jag föredrar dem vanligen ståltankslagrade men det är inte ovanligt att de fatlagras, då tenderar faten att ta över. Som torra viner är vinerna från Rioja de mer uttrycksfulla och charmiga.