Chardonnay rose är en rosa mutation av druvan chardonnay. Mutationen identifierades under tidigt 1900-tal i Champagne och Bourgogne och har sedan 2018 status som en egen druva. En del i detta ligger i det arbeta som utförts för att hitta rena kloner av druvan i Geisenheim, Tyskland. Druvan är sedan 2025 den åttonde tillåtna druvan att använda i Champagne. Vi hittar också mindre odlingar av druvan i Bourgogne, framförallt kring byn Chardonnay i Macon, i Alsace, i Tyskland och i USA.
Synonymer inkluderar chardonnay rosa, chasselas roz, piros burgundi och piros chardonnay med flera.
Skalet på druvan är rosafärgat. Den är motståndskraftig mot rötor och tål brännande solljus bättre än chardonnay. Vidare mognar den vanligen lite senare än vanlig chardonnay.
I smaken minner vinerna på druvan om chardonnay men får vanligen en fruktigare ton som drar åt exotisk frukt och en mer aromatisk ton, viner får också ofta lite mer kropp än de på vanlig chardonnay. Druvan bedöms som särskilt bra till mousserande viner.





