Chardonnay är en grön druva från Bourgogne eller dess närområde i Frankrike. Det är en gammal druva som är känd sedan åtminstone slutet av 1600-talet. Det finns dock äldre källor som möjligen referear till druvan. Namnet Chardonnay kommer från en by i Mâconnais som bär samma namn som druvan. Chardonnay är resultatet av en naturlig korsning mellan druvorna pinot och gouais blanc. Det finns en också rosa mutation som kallas för chardonnay rose och en muscatsmakande mutation som kallas chardonnay musque. Idag är chardonnay en av världens mest odlade druvor och den odlas i de flesta vinproducerande länder runt jorden.
I Libanon har druvan ett eget namn, obaideh. Det finns teorier på att detta skulle kunna vara ursprungslandet. DNA-analyser motsäger dock det då föräldrarna inte fanns i Libanon under 15- och 1600-talet. Det är dock sannolikt en gammal och unik klon av druvan. Andra synonymer är auxerrois, beaunois och gamay blanc (Jura) med flera.
Chardonnay
Chardonnay är en lättodlad druva. Den anpassar sig lätt till olika klimat och är utmärkt att blanda med andra druvor. Vidare kan den ge mycket stora skördar. Detta gör att det finns mycket enkla viner på druvan men det finns också många riktigt bra viner. De bästa vinerna på druvan kommer vanligen från svalare klimat och jordar med mycket kalk och lera, såsom i Bourgogne och Champagne men det görs också riktigt bra viner i USA och flera andra länder.
Viner görs såväl i stram och frisk stil som mer fruktig, det är inte ovanligt att vinerna är ekfatslagrade stil och enklare viner med lite restsötma eller i olika blender. Det görs också fantastiska mousserande viner på druvan.
Från Chablis hittar du viner med hög syra och toner av gröna äpplen, citrus och mineral, dessa är oftast inte ekfatslagrade eller är lagrade i gamla ekfat. I övriga bourgogne är det vanligare med såväl fatjäsning och fatlagring, t ex i Côte de Beaune, Puligny-Montrachet, Chassagne-Montrachet och Meursault. Dessa blir fylligare och fruktigare och har mer ekfatstoner. I amerikanska chardonnay viner har de traditionellt använt mer ny amerikansk ek, viket ger mer smörighet och vaniljtoner. I Champagne görs såväl viner på enbart chardonnay, så kallad Blanc de Blancs och i blender oftast med pinot noir och/eller meunier.





