Svenska flaggan
öar, vulcanic wines, vukaniska viner, Anette Rosvall, Johan Szabo
Skriven av Anette Rosvall

Vulkaniska viner från öar.

I maj när jag var i Soave så fick jag förutom att prova 2015 års viner, även en presentation av föreningen "Volcanic Wines" som startade 2009, samt boken "Salt, grit and power" som kommer ut i september 2016.

Bild från DinVinGuide

I samma veva som jag fick möjlighet att prova de nya årgångarna av Soaves friska, fräscha viner, så presenterade organisationen Volcanic Wines den alldeles nya skriften Salt, Grit and Power, utav M.S (master sommelier) John Szabo från Canada. Både organisationen och skriften avhandlar så klart viner. Men inte sådant producerat på ett speciellt sätt eller gjort utav någon specifik druva. Nej, det enda vinerna har gemensamt är den terroir de vuxit på, de vulkaniska jordarna världen över.

Vi förstår att det är något som surrar i luften när nu även den hippa vin-tidskriften Noble Rot tagit upp ämnet. Alla inblandade vill ta ordet terroir till nästa nivå. De menar att den vulkaniska jorden ger en unik ton av mineralitet, en sälta och en dammig, eller grusig struktur som man inte hittar i samma utsträckning i andra viner.

Men vad är då vulkanisk terroir och vad skiljer den ifrån annan? I många regioner är det vanligt med varianter av sedimentära bergarter som till exempel kalksten, granit eller kisel. Denna finns i form av berg, sten, grus eller sand, och har skapats ovanpå jordskorpan. Det är erosionen under mycket lång tid, vind, vatten och luft som genererat de olika variationerna.

De vulkaniska jordarna däremot kommer ifrån jordens mitt. Den flytande lavan och magman har i dessa områden, oftast genom vulkanisk aktivitet, kommit upp till ytan, svalnat och bildat en svart matta av basalt, rik på kalcium, järn och magnesium.

På Soave Preview 2015 fick vi deltagare, både prova viner ifrån dessa områden men även träffa medlemmarna i organisationen. Vi fick nöjet att prata med vinproducerande representanter bland annat ifrån Soave i Verona, Kaiserstuhl i Baden Würtemberg, Kanarieöarna, Golan Heights i Israel, Sicilien, Santorini och Mount St. Helens i Oregon.

Som ni förstår kan vi alltså hitta denna typ av terroir på ett flertal ställen över hela jorden. Men med tanke på det pågående temat här på DinVinguide tänkte jag puffa för några vulkaniska öar och deras viner. För den svarta basaltjorden kan vi tydligt se på öar med vulkaner.

Ligger det något i denna hype? Varför inte prova själv! Du kan hitta ö-viner som är producerade i vulkanisk jord på Systembolagets beställningssortiment. De är ofta gjorda i små partier så var ute i god tid. Då kan du till exempel få tag på Arianna Occhipinti´s SP68 Nr 92347 som produceras vid vulkanen Etna på Sicilien. Här görs även vinet Cometa nr 99037 utav producenten Planeta, även dessa bor vid Etna. En vit variant från den grekiska ön Santorini är Assyrtiko by Gaia Nr 95369. 

Prova och se vad du tycker, kanske är terroiren från den vulkaniska jorden det nya svarta!

 

 

 

 

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Jag har givit ut ett tiotal kokböcker och ambitionen med dem är att recept och kokböcker skall inspirera människor till att vilja laga mat, äta och genom det hitta en glädje i både fest- och vardag.

Läs mer om Anette

Läs mer