Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Kaka med inlagda apelsiner
Skriven av Anette Rosvall

The Kitchen brigade, med matfokus på Sicilien.

Jag var nyligen på Sicilien och träffade vinproducenter, vinodlande bönder samt den fantastiska gruppen "The Kitchen Brigads" Det är ett gäng kvinnor med totalt matfokus. Maten är dessutom alltid rustik, autentisk och Siciliansk.

Jag var på Sicilien och träffade vinproducenten och ett av Italiens största vinkooperativ Settesoli. Jag fick hälsa på vinodlande bönder, lukta på terroiren och sist men inte minst möta den fantastiska gruppen ”The Kitchen Brigads” Det är ett gäng kvinnor med totalt matfokus. Det som lagas är dessutom alltid rustikt, autentiskt och Sicilianskt.

Kvinnorna i gruppen har alla sökt in och kraven för att få vara med är hårda. Man måste så klart vara kvinna, man får inte vara yngre än 45 år. Dessutom måste man kunna laga och framställa alla Sicilianska specialiteter och även ha en brinnande passion detta. Gruppen åker jorden runt för att laga och visa upp allt som de älskar. En gång per år blir medlemmarna utvärderade utav en jury.

 

Gruppens ledord lyder "All you need are three ingridienses. Love, hands and a pinch of imagination" 

Om du någon gång befinner er i Menfi på Sicilien så råder jag dig att boka in dig på en så kallad Cooking Class med sagda brigad. Det innebär inte att man som gäst får vara med och laga mat. Man får däremot hänga över axeln i köket och titta på när damerna lagar maten. Man får höra deras historier om recept, ingredienser och rätter. Dessutom får man äta den härliga maten i ett genuint bondkök tillsammans med familjen. Det mesta som serveras är odlat på de gårdar som är medlemmar i kooperativet Mandrosa. Allt är väldigt genuint, hönorna som lagt äggen som blir pasta och kakor, skrockar och pickar mask utanför på gården och bondbönorna växer runt knuten. Grönsakerna är så färska så att de vibrerar.

Jag åt en underbar middag besående utav 3 olika pajbitar. En med en karamelliserad lök, en med mangold och en tredje med bönor. Sedan fick vi en pasta med bönpesto, korv på vildsvin med potatis och till sist en kaka med rostade hasselnötter och inlagda apelsiner. Det var ett generöst och hemtrevligt koncept och jag rekommenderar det verkligen. Så på din nästa resa till Solens ö – Sicilien, passa på att hänga med damerna i The Kitchen brigade, du kommer inte ångra det!

 

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Jag har givit ut ett tiotal kokböcker och ambitionen med dem är att recept och kokböcker skall inspirera människor till att vilja laga mat, äta och genom det hitta en glädje i både fest- och vardag.

Läs mer om Anette

Läs mer