Svenska flaggan
Skriven av Anette Rosvall

Söta viner från Spanien.

Eftersom jag har en fäbless för söta viner så vill jag så klart passa på att puffa lite för några av de Spanska. Jag har valt ut två av mina favoriter, till dessa söta godingar tycker jag att du skall servera min mumsiga Cheesecake med björnbär och choklad. Dryckerna fungerar också till andra chokladiga desserter, men även till mögliga ostar. Recepten hittar du som vanligt i länkarna nedanför.

I de flesta av Spaniens vinregioner producerar man söta viner, men på den svenska marknaden känner vi nog mest till Sherry, och då med storsäljarna PX som görs av druvan Pedro Ximenez.

Det är en simmig, chokladbrun, söt dryck som passar utomförträffligt till nötiga, chokladiga desserter men den är också god att bara helt enkelt hälla över en kula vaniljglass. Den här varianten Monteagudo #8328 med typiska katrinplommon,- lakrits,- och kaffetoner passar mycket gott till både Cheesecaken med choklad och björnbär, Chokladfondant med körsbärskompott och de små engelska mincepajerna som man enligt tradition egentligen bara serverar till jul.

 

I regionen Yecla görs vin på druvsorten Monastrel, även här i både torra och söta varianter. De söta kallas Dulce Monastrell och har en härlig strävhet som balanserar upp de söta tonerna av mogna björnbär, körsbärsmarmelad och katrinplommon. Prova Castaños variant som finns i beställningssortimentet på Systembolaget. Castaños Dulce SB # 8412

Även det här vinet passar fint till både cheesecake, chokladfondant och mincepaj med Stiltonost, men osten bör dock vara av de krämigare slaget för att inte strävheten i vinet skall ta över helt.

Cheesecaken klarar sig så klart på egen hand, men visst är det sant att allt blir mycket trevligare med sällskap. Allt som man äter får liksom ett extra djup om man funderar på vad som även finns i glaset. Ja ni vet… ett plus ett blir två och allt sådant.

Ha en trevlig och välsmakande helg!

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Jag har givit ut ett tiotal kokböcker och ambitionen med dem är att recept och kokböcker skall inspirera människor till att vilja laga mat, äta och genom det hitta en glädje i både fest- och vardag.

Läs mer om Anette

Läs mer