Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
stek, lammstek, långsamt grillad, Anette Rosvall
Skriven av Anette Rosvall

Långsam lammstek på grillen.

En långsamt grillad lammstek med pärlcouscous, ugnsbakade grönsaker och aijvar. Det är mitt tips inför midsommarafton!

En lammstek på grillen måste få ta lång tid, och dessutom grillas på indirekt värme. Jag som har gasolgrill knäpper på den en liten stund innan så gallret blir varmt och gott. Du som inte har gasol, använder med fördel briketter och drar igång grillen en bra stund innan för att få den rätta grillglöden. Jag hörde häromdagen att när briketterna/kolen har samma färg som en grå lovikkavante, då är den redo.

Långsamt grillad lammstek

6-8 personer

2 kilo urbenad lammstek

10 stycken vitlöksklyftor

en kruka (eller några kvistar) färsk rosmarin

6 stycken små sardeller

salt

peppar

olja

Stick steken med en vass liten kniv och tryck in vitlöksklyftor, rosmarinkvistar och sardeller i håligheterna. Gnugga in steken i salt och peppar och lägg den sedan på grillgallret. Stick in en termometer i den tjockaste delen och låt steken gå tills den nått 58 grader. Lägg några kvistar rosmarin i ett glas med olja. Daska steken med kvisten med jämna mellanrum, det blir en god smak utav det.

När steken är klar är den vackert rosa och vill vila en liten stund innan du skär den i skivor. Servera din stek med en god sallad, ugnsbakade rotsaker och gärna en yoghurtsås med fetaost. Eller med dillstuvad vitkål och kokad nypotatis.

Smaklig spis och trevlig midsommar!

Vad är indirekt grillning kanske du undrar? Det krävs att du har en grill med lock. För det är lite samma som tillagning i ugn, och passar för lite större stycken som kräver minst 20 minuters tillagning. Till exempel stekar, hela kycklingar, hela filéer och hela fiskar. Om du använder briketter så fördela kolen/briketterna på varsin sida av brikettgallret. Om du har en gasolgrill så tänder du bara de yttersta brännarna. Använd gärna termometer.

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Jag har givit ut ett tiotal kokböcker och ambitionen med dem är att recept och kokböcker skall inspirera människor till att vilja laga mat, äta och genom det hitta en glädje i både fest- och vardag.

Läs mer om Anette

Läs mer