Svenska flaggan
jul, Glögg, glöggkryddor, varmt vin, Anette Rosvall
Skriven av Anette Rosvall

Glögg har druckits sedan romartiden.

Vi har romarna att tacka för mycket, inte bara smart infrastruktur, akvedukter, utan även vinet denna gudagåva.

Jag bockar och bugar och tackar som sagt romarna för allt smart. Vi kan vara lite glada för att drycken tack och lov utvecklats en hel del sedan till exempel Julius Ceasar slurpade vin. Det som vi fortfarande har gemensamt är dock att vi då och då kryddar vinet med aromatiska kryddor.

Då, kryddade man vinet dels för att höja smakbilden, som kanske inte var helt tipptopp. Men även för att man förstod att kryddor hade en god inverkan på kroppen. Nu för tiden är glöggen eller kryddat varmt vin mest aktuellt runt jul.

Men kryddorna är fortfarande lika nyttiga och kan säkert hjälpa till med att bryta ner den feta julmaten. För att bara nämna några välgörare så sägs kanel till exempel motverka gaser i magen. Ingefära och kryddnejlika är packade med antioxidanter.

Utbudet på glögghyllorna har ökat lavinartat och den härliga juldrycken finns i en mängd olika varianter. Men jag skulle ju inte vara en av DinVinguides receptgurus om jag inte hade minst ett tips på hur du kan göra egen glögg i min rockärm. Nedanför i länken hittar du som vanligt några varianter, samt en smarrig brownie med smak av både glögg och pepparkakskryddor.

Skål och smaklig spis!

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Jag har givit ut ett tiotal kokböcker och ambitionen med dem är att recept och kokböcker skall inspirera människor till att vilja laga mat, äta och genom det hitta en glädje i både fest- och vardag.

Läs mer om Anette

Läs mer