Svenska flaggan
Vitt vin är vinnare
Skriven av Anders Levander

Vitt vin är vinnare

Vi svenskar har alltmer börjat se storheten i vitt vin. Försäljningen av vitt vin ökar markant medan rött vin ligger konstant i försäljning. Bubbel och vitt är de stora vinnarna i Systembolagets statistik. Vitt vin är perfekt då det passar till det mesta på tallriken.

Vitt vin är vinnare

Jag har alltid gillat vitt vin. Min första riktigt stora förälskelse var vitt vin från Chablis. Chablis har efter detta haft en stor plats i mitt hjärta och i min vinkällare. Chardonnay odlad på Kimmeridge med sin lerhaltiga och kalkrika jordmån var mitt insteg i vinets förtrollade värld. Vinet och druvan jag upptäckte efter chablisvinet var faktiskt riesling. Jag föll pladask för syran och den salta mineraliteten i vinerna från framförallt Tyskland. Tyskland var absolut inte lika trendigt då som det är idag. Många förstod inte alls min fascination för tysk riesling. Det ska dock erkännas att jag även fick en klockarkärlek för riesling från Alsace.

Efter att jag blev varm i kläderna med vinresor och mängder med vinprovningar så kom nya viner in i mitt medvetande. Ett exempel på detta är vita bordeauxviner, vilket det fanns en hel del av på Bolaget förr i tiden. Mina utflykter från mitt kära Chablis söderut lärde mig även vad chardonnaydruvan kunde ge i Côte d’Or och Bourgogne. Mer kraft och fatlagring men framförallt lite dyrare viner. Idag älskar jag mineralisk syrligt vitt från Bourgogne.

Ni förstår att jag har en stor kärlek till det vita vinet sedan många många år. Nuförtiden upptäcker jag det vita vinet i mitt ”nya” hemland Italien. De största framgångarna för italienskt vin är inom det vita segmentet under de senare åren. Italien har verkligen flyttat fram sina positioner vad gäller vitt vin idag. Glöm trist Soave eller vattnig Verdicchio. Idag är vinerna riktigt vassa från Italien. Prova gärna de läckra vita vinerna från Siciliens Etna eller Campagnas vita viner med sin exotiska stil. I min hemmaregion Marche dricker vi gärna viner gjorda på druvan pecorino som är perfekt till skaldjuren fångade i Adriatiska havet. Förväxla inte druvan pecorino med osten bara.

Vi svenskar konsumerar mer och mer vitt vin

Vitt vin är vinnare

Jag har ju inte talat om allas favorit ännu – Champagne. Champagne har ett speciellt kapitel i mitt liv i vinets värld. Jag har upplevt vinerna i Champagne på två sätt. Vid mina första besök för trettio till fyrtio år sedan var Champagne inte alls så hypat som idag. Jag reste runt med bla Richard Juhlin och besökte producenter. Det var häftigt att resa med en svensk som nästan togs emot som en rockstjärna av vinmakarna. Det var kul och jag lärde mig massor. Idag är läget annorlunda och Champagnes värld har utvecklats vidare. Min kära kompanjon Fredrik Schelin är en ny lysande stjärna på bubbelhimlen. Fredrik och jag provar vin i stort sett varje dag och skriver artiklar tillsammans. Så även en man till åren kan lära nytt, vilket är upplyftande och härligt.

Champagne och dess olika blanc de blancs (champagne gjord uteslutande på druvan chardonnay) är mina favoriter från det magiska Champagne. Jag älskar druvan chardonnay som ni förstår.

Blanc de blanc är mina favoriter I Champagne

Systembolagets statik över sålt vin

  • Vin försäljningen har ökat med 7,7 % första kvartalet 2021 jämfört med samma kvartal 2020.
  • Rött vin har konstant försäljning.
  • Vitt vin ökar med ca 5 procent
  • Mousserande vin har en stor ökning med omkring 15 procent

Diebolt-Vallois Prestige Brut

Bild från DinvinguideNr 7723. Pris 399 kr

Jag älskar vinerna från denna fina familjefirma i Cramant. Vinet är torrt friskt med elegans och lite blommiga inslag. Aromerna är fyllda av frisk mogen citrus och gröna äpplen. Efterhand får vinet ett mer nötaktigt inslag med långt avslut. Jäsningen sker på ståltank men i den slutliga blenden används reservviner från tre äldre årgångar som lagrats i ekfat. En riktig favorit i min vinkällare som passar till mesta i matväg.

Vitt vin fungerar till de mesta på tallriken. Exempelvis perfekt till den lagrade osten vilket många glömmer.

Chablis Premier Cru Grande Cuvée 2018

https://www.systembolaget.se/produkt/vin/chablis-premier-cru-623701/Nr 6237. Pris 229 kr

Jag har skrivit om världens kanske bästa kooperativ många gånger här på DinVinguide.se. Här väljer jag en lite mer prisvärd premier cru som är en blandning av olika lägen i Chablis. Ett vin som passar till det mesta från grillat till osten. Du kan med fördel lagra vinet några år för ökad komplexitet i aromerna. Årgång 2018 är öppen och välkomnande i sin stil. Grande Cuvée är ett riktigt bra vin som är mycket prisvärt och med tydlig karaktär av Chablis jordmån.

 

Chablis William Fèvre 2018

Bild från DinvinguideNr 87642. Pris 229 kr

Domaine William Fèvre tillhör vineliten i Chablis. Vinmakaren Didier Seguir lämnar inget åt slumpen. Han är en sann perfektionist. Inget undermåligt släpps över bron…Årgången 2018 var en räddning för hela Chablis med sin normala skörd efter många år av tråkigheter. Detta vin visar vad en vanlig chablis kan ge i kvalitet. Ett rent och vackert vin med Kimmeridge-känsla. En underbar kamrat till en räkmacka med dill. Eller till dina gratinerade ostron och den efterföljande lagrade hårdosten.

Chablis Premier Cru Montée de Tonnerre J M Brocard 2019

Bild från DinvinguideNr 5587. Pris 309 kr

Vinerna från Chablis tillhör vinvärldens eleganter och denna Premier Cru Montée de Tonnerre tillhör inget undantag. Knastertorr med syra och massor av mineralisk sälta och frukten är perfekt som kommer från några av de bästa lägena i Chablis. Ett perfekt val till dina skaldjur. Välinvesterade pengar om man vill ha ett toppvin från Chablis. Dock behöver vinet lite tid i vinkällaren för att utveckla hela sin potential. Ett säkert val när du vill ha mineralisk sälta i ditt chablisvin.

Viner gjorda på druvan riesling var min andra stora kärlek i vitvinsvärlden

Hans Baer Riesling Trocken 2020

Bild från DinvinguideNr 76934. Pris 89 kr

Riesling är alltid friskt och fruktigt och passar till det mesta. Till fördrink, till sallad och varför inte det grillade fläskköttet där en riesling sitter som en smäck. Vinet är lite stramt och ståligt fylld med syra och skärpa vilket hjälper matens smaker på din tallrik. Smaken har lager på lager av mineraler, lime, grapefrukt och gula plommon. Ett spännande och prisvärd riesling för sommarens mat

Trimbach Riesling 2018

Bild från DinvinguideNr 2639. Pris 150 kr

Alsace och riesling är en klassiker sedan urminnes tider. Trimbach är i högform och är ett säkert val. Kvalitetsvin som passar de flesta tillfällen utan att kosta en arm och ett ben. Ett vin jag alltid har i min vinkällare. Perfekt matvin med sin torra stil. Ett säkert val till sommarens bufféer.

Robert Weil Rheingau Riesling Kabinett 2019

Bild från DinvinguideNr 51260. Pris 219 kr

Jag träffade eleganten Wilhelm Weil för många år sedan när han serverade mig sina typiska rieslingviner från Rheingau. Jag har sedan dess alltid gillat detta vinhus viner. Kvalitet och tradition är adelsmärket för Robert Weils viner. Kabinett har lite sötma i vinet men förskräcks inte av det. Syran är hög så vinet är balanserat. Jag älskar ett kabinettvin till gravad lax eller bara som ett kontemplativt vin. I Tyskland är Kabinett det nya svarta och alla trendkänsliga sommelierer har det på sin vinlista. Ett matvänliga vin som passar vid överraskande många tillfällen.

 

Bild från DinVinGuide
Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer