Svenska flaggan
Vinöverskott i Europa
Skriven av Anders Levander

Vinöverskott i Europa

Europa har vinöverskott igen. Det var några år sedan vi såg detta på vår kontinent. Nu är det här igen - vinöverskottet.

Vinöverskott i Europa

I slutet av juni 2023 beslutade EU att hjälpa vinnäringen i Europa. Produktionen av vin överstiger konsumtionen vilket ger problem för en viktig näring i Europa. Vinnäringen har en stark ställning i unionen och är skicklig på lobbying. Vin är ”Big business” i Europa. Många är inblandade, många anställda och en stark faktor har alltid jordbruket varit. Framförallt i Frankrike där strejkande bönder kan ställa till det för politiker och medborgare. Detta känner vi ju väl till. I ljuset av detta har EU gjort ett undantag och skapat bidrag för destillering av vin. Det är vi skattebetalare som står för fiolerna som vanligt. Sannolikt kommer Sveriges spirande och lilla vinnäring inte att påverkas av detta alls tror jag.

EU ger bidrag till destillering av vin och skattebetalarna tar notan som vanligt

Vinöverskott i Europa

Ekonomin går knackigt i Europa. Inflationen har skjutit i höjden. Vinkonsumtionen har minskat drastiskt bland Europas befolkning då priserna har ökat och det generella konsumtionsutrymmet för befolkningen har minskat. Folk har helt enkelt mindre pengar i sina plånböcker. Vidare var vinskörden 2022 riklig vilket fyllde på vinlagren. Vi har helt enkelt en obalans i vad som produceras av vin och vad befolkningen konsumerar. När sådant inträffar blir det problem för vinproducenterna med vikande priser på vinet.

Vidare finns en viss missmatch vad gäller typen av vin som är populärt. Vi efterfrågar mindre rött vin och mer vitt vin idag än vad vi gjorde för bara tio år sedan. Denna trend skapar en obalans. Det finns mycket osålt rött vin på marknaden. Vidare har den ekonomiska krisen gjort att vi dricker vatten eller andra billigare drycker istället för vin i många hushåll. Vidare har inte ungdomarna hakat på vintrenden heller. Denna vintrend som vi i Sverige sett under många år och varit stark under nästan femtio år. Vinet och dess ursprung har varit oerhört populärt under många år i Konungariket Sverige. Jag är exempelvis en av dessa som personligen följt och tjusats av vinet.Ungdomen i Europa och till viss del även i Sverige har andra dryckesvanor nuförtiden. Vin är alls inte lika trendigt som i forna dar. Vidare har starksprit med cocktalils blivit mer populärt framförallt hos yngre personer. En trend av ungdomar som helt avstår från all alkohol växer sig även starkare vilket givetvis hämmar efterfrågan på vin.

Mousserande och vitt vin har fortfarande vind i seglen. Vidare planar tillväxten i rosevindrickandet ut. Men rosevin har haft en stark tillväxt under de senaste femton åren men tillväxten avtar. Det är det röda vinerna som blivit mindre populära hos konsumenterna idag. Samma trend ser vi även i konsumtionen i Sverige. Det är med andra ord inte bara en nationell trend utan även internationellt.

Nu är det ingen kris för de dyrare vinerna så kallat ”Finewine”. Denna marknad lever oftast sitt eget liv och gör så även nu. Nej, det är de billigare och enklare vinerna som har det mer problematiskt. Så tro nu inte att man sitter och gråter över svårsålt vin i Beaune eller Epernay. Nej, champagne och bourgognevin säljer på bra som aldrig förr och med rejält påslag i priserna. Det är mindre kända vintyper som har det problematiskt. Givetvis påverkar detta hela vinmarknaden på lång sikt vad gäller pris och till viss del efterfrågan. Men idag ser vi inte detta för de mer exklusiva vinerna.

Bild från DinVinGuide
Exklusiva viner har inte problem utan det är de billigare vinerna

Vinöverskott i Europa

Södra Frankrike hade ett konstant överskott på billiga bulkviner under lång tid på 1900-talet. Detta hanterades med olika stöd till vinbönderna som exempelvis destillering av vin till alkohol samt rätt saftiga bidrag till vinproducenter att helt enkelt dra upp sina vinrankor. Då och nu är det skattebetalarna som får stå för denna kostnad. Politiker är extra känsliga för vad bönderna tycker och kan ta sig för, ifall de är missnöjda. Detta missnöje visade man också många gånger i Frankrike. Alla vi till åren, minns väl traktorer som tömmer dynga utanför myndighetshus i Frankrike eller blockerar vägar med sina traktorer.

EU kommissionen uppskattar att vinkonsumtionen minskar med 7 procent generellt under året. Vad gäller Frankrike så förväntas en minskning med 22 procent, Italien med 10 procent, Spanien med 15 procent, Tyskland med 34 procent. Detta förväntas samtidigt som exporten från EU minskat radikalt med över 8 procent under första kvartalet 2023, jämfört med samma period föregående år. Vidare har vinkonsumtionen minskat i både Ryssland och Kina vilket givetvis inte hjälper det hela. Siffror ovan enligt BKWine i Paris.

Man kan ansöka om bidrag fram till medio oktober i år. Jag undrar hur många ansökningar som kommer in och vilka belopp som kommer att anslås? Den som lever får se. Länge leve en skattefinansierad vinnäring. Eller? Nej det är givetvis inte hållbart att hålla en näring flytande på subventioner och undantag som politiker i EU har beslutanderätt om. Vi får hoppas att vi konsumenter ökar våra köp. Eller? Det är ju en känslig materia det här med alkohol i de flesta länder. Nya rön duggar tätt med alkoholens negativa aspekter för oss konsumenter. Nu påtalas det att även mindre mängder av alkohol kan vara skadligt vilket är nya medicinska rön under senare tid. Så jag säger – vem kan man lita på?

För dig som är intresserad kan själv läsa EU byråkraternas beslut i svensköversatt text här

Vill vi svenska skattebetalare stå för denna kostnad är frågan?
Bild från DinVinGuide

Vinöverskott i Europa

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer