Svenska flaggan
Vinexpo Paris 2020
Skriven av Anders Levander

Vinexpo Paris 2020

DinVinguide.se är i Paris på en efterlängtad premiär. Vinexpo öppnade upp portarna för en fransk orgie i vinprovning. Tidigare år hölls detta spektakel i Bordeaux i juni. Det var varmt och logistiken fungerade kanske inte perfekt. Nu nysatsar och har man det även i Paris och vill göra evenemanget till det "nya svarta". Det är spännande.

Vinexpo Paris 2020

Vinlandet nummer ett Frankrike har paradoxalt nog inte haft den bästa mässan för vin. Detta om man exempelvis jämför med tyskarnas vinmässa i Düsseldorf, ProWein. Eller det roliga gigantiska cocktailpartyt Vinitaly i Verona. Varför då undrar ni säkert? Jo man har historiskt förlagt det hela till Bordeaux under sommaren. Det var inte helt logistiskt det bästa stället för det första med stora mängder människor som behöver hotell och transporter. Vidare var tidpunkten kanske inte den bästa. Givetvis är det härligt att komma till Frankrike och Bordeaux under sommaren som turist men att prova vin i en stekhet provningslokal när airconditionen har slutat fungera är ingen trevlig upplevelse. Det blev helt enkelt lite för mycket strul.

Nu nysatsar man för att återta kommandot. Fransmännen är ju stolta som bekant och vin är deras adelsmärke. Ja hur är det då? Nu har vi bara varit här i två dagar och det kan vara lite tidigt att uttala sig tvärsäkert om utfallet på sikt. Men jag tror Paris tar hem det…

Vinexpo har äntligen flyttat till Paris!

Paris

Det är härligt att vara i romantikens huvudstad Paris, och prova vin under Alla Hjärtans Veckan. Vin och kärlek hör ihop tycker jag bara vinet intas i måttlig mängd. På Vinexpo flödar vinet och det är inte bara franska viner utan det är vinet i centrum och inte bara producentlandet Frankrike även om de självklart dominerar.

Bild från DinVinGuide

Vinexpo2020 Paris är framförallt en internationell vinmässa. Den ligger centralt och i lokaler med stora ytor. Detta skapar också flera ”mellanrum” där man kan ta luft och vila sig lite mellan provningarna. Utställarnas utrymmen går från små och mysiga till stora och lyxiga. Från genomtänkta till plastiga. Personligen uppskattar vi mer de som skapar kontakt med vinproducenten snarare än de som bara vill vara exklusiva och lyxiga.

Mässan är mycket stor vilket kräver planering från såväl besökare som utställare. Då mässan är uppdelad i såväl teman som regioner och länder går det att sektionera sitt besök på ett enkelt sätt. Vi hittar givetvis viner från alla hörn i Frankrike, men även från Frankrike, Spanien, Portugal, Tyskland, USA, Georgien med flera. Det finns också en stor spritutställning och om du vill kan du möta upp med personer från de flesta av Sveriges vinimportörer som antingen pratar med befintliga kunder eller letar nya fynd.

Dagens två snackisar: Coronaviruset och dess konsekvenser.

Många tycker att det saknas besökare (de som stannat kvar i Kina och övriga Asien) vilket gör det skönt för oss som är besökare men jobbigt för utställarna. Givetvis har viruset även skrämt bort andra icke asiatiska besökare från Europa och USA. En hel del funderar på om detta kommer göra att de besökare från Asien som inte är här kommer till Bordeaux i sommar istället. Andra funderar vad som händer med Vinexpo Hong Kong. Färre besökare betyder mindre affärer och gör det svårare att utvärdera mässan som sådan.

Den andra snackisen är vädret.

Inte dagens men dagarna innan mässan med inställda flyg och turbulenta flygningar. På mässan råder en avslappnad stämning och det är en plats där du kan hitta mycket kul, såväl känt som okänt. Det finns många provningar, masterklasser och seminarier. Framförallt är vi i La Ville Lumière, i modet, konsten och kärlekens stad. Just nu är Paris också vinets stad! Jag tror att det kommer så förbli i och med denna mässa.

På plats i Paris var Magnus Reuterdahl och Fredrik Schelin.

Vinexpo Paris 2020 en sammanfattning

De som vi pratat med är överens om att läget för mässan och tidpunkten är bra men att det är lite förvirrande med samarbetet mellan två mässor som pågår samtidigt, både för besökare och utställare. Mässan skulle tjäna på att konsolideras till en mässa där Wine Paris och Vinexpo blir ett. Fördelen är att mässan ligger i Paris, det är enkelt att ta sig hit och det finns gott om hotell.
Rösterna skiljer sig något åt när det kommer till hur mässan bör utvecklas, många ser den gärna som en mässa som fokuserar på Frankrike. Medan andra menar att man är en internationell mässa och ser gärna att den konkurrerar med Prowein.

Vi ser fram emot att se hur denna mässa utvecklas i framtiden.

Bild från DinVinGuide
Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer