Svenska flaggan
Vin till kräftorna
Skriven av Anders Levander

Vin till kräftorna

Vin till kräftorna. En riktig kräftskiva är inte mycket att ha utan sina vänner. Vi syftar då på pajen, osten och drycken så klart!

Vin till kräftorna

Augusti månad är den bästa säsongen för kräftfiske och just därför håller vi våra kräftskivor under denna period. Den officiella dagen för kräftpremiären infaller den första onsdagen i augusti. Men kräftorna finns numera tillgängliga i butikerna året runt. Annat var det förr – då var det faktiskt en lag som bestämde när kräftorna fick börja fiskas. Lagen försvann 1994 och sedan dess har det varit möjligt att få tag på de populära skaldjuren året om. Ordet kräftskiva dök upp redan 1931 i Sverige, då i Dagens Nyheter. Man syftade helt enkelt på ”bordsskivan” som fylldes med mat och dryck – kräftorna och dess vänner helt enkelt. En kräftskiva är ju så mycket mer än bara just skaldjur. Ostarna, pajen, knäckebrödet och drycken är minst lika viktigt. Kräftorna fick till och med hjälpa i en historisk kampanj år 1922. Sverige skulle rösta om rusdrycksförbud och nej-sidan tryckte upp affischer med kräftorna och ett välkänt citat; ”Nej! Kräftor kräfva dessa drycker!”.  Nej-sidan vann som bekant och kräftskivorna kunde fortsätta i sällskap med sin nubbe och öl.

Kräftor kräver dock inte enbart öl och snaps utan drick det du tycker är gott. För oss är varken öl eller snaps det enda valet. Vitt vin passar även mycket bra till de röda skaldjuren. En kräftskiva är ju så mycket mer än bara just skaldjur. Ostarna, pajen, knäckebrödet och drycken är minst lika viktigt.

Kräftorna fick till och med hjälpa till i en historisk kampanj år 1922. Sverige skulle rösta om rusdrycksförbud och nej-sidan tryckte upp affischer med kräftorna och ett välkänt citat; ”Nej! Kräftor kräfva dessa drycker!”.  Nej-sidan vann som bekant och kräftskivorna kunde fortsätta i sällskap med sin nubbe och öl. Kräftor kräver dock inte enbart öl och snaps utan drick det du tycker är gott. För oss är varken öl eller snaps det enda valet. Vitt vin passar även mycket bra till de röda skaldjuren.

Bild från DinVinGuide
Krispigt rosé från spännande Österrike serveras då gästerna anländer tillsammans med en lufttorkad skinka

Kolkmann Rosé Zweigelt 2022

Bild från DinvinguideNr 20060. Pris 99 kr
Zweigelt, druvan som kom till genom en korsning av blaufränkisch och st laurent, i rosa skepnad. En rosé med karaktär och frodig frukt. Vi bjuds på bigarråer, på saftiga plommon och persika, ett fång örter. Ett vin perfekt till entrerätten på din kräftskiva.

Tre vintips som är kräftskivans bästa vän

Stoneleigh Latitude Chardonnay 2021

Bild från DinvinguideNr 6360. Pris 139 kr
Smörigt, krämigt, härligt och ärligt – onekligen chardonnay i flarran men också fin fräschör, pigga syror och toner av citrus och rostade nötter. Ett säkert val till kräftorna som alla på kalaset kommer gilla.

Trimbach Riesling 2019

Bild från DinvinguideNr 2639. Pris 179 kr
Klassiskt, krispigt och kalasbra! Pålitlig trotjänare från familjefirman Trimbach i Alsace. Njut av smakerna av gula plommon, gröna äpplen och örter till helgens kräftfat. Kräftor + kräftor = sant.

La Gascogne par Alain Brumont Sauvignon Blanc Gros Manseng 2022

Bild från DinvinguideNr 2882. Pris 109 kr
Smakrikt och läckert sensommarvin proppat med gula och gröna äpplen, vita blommor, gula krusbär och läskande frisk citrusfrukt. Ett spännande val till dina kräftor. Dina gäster kommer överraskas av hur väl vinet passar till just kräftor.

Bild från DinVinGuide

Vin till kräftorna

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer