Svenska flaggan
Vin och rökt mat
Skriven av Anders Levander

Vin och rökt mat

Under sommaren äter vi svenskar en hel del rökt mat. Personligen älskar jag rökt fisk gärna då inköpt i någon av våra små pittoreska hamnar runtom vår kust. Men vilka vinner passar bäst till rökt mat kanske ni undrar? Läs om våra tips till din rökta mat.

Vin och rökt mat

Jag älskar rökt fisk under sommaren. Det är varmt och kroppen längtar efter smakrik lite saltare mat. Rökt fisk eller Rökt mat och vinrättare sagt rökt mat är då perfekt. Du behöver knappt laga till maten då fisken eller köttet redan är tillagad genom sin rökning. Då jag seglar stora delar av sommaren besöker jag ofta små pittoreska hamnar runt Sveriges vackra kuster. Många gånger finns det små rökerier och du kan köpa färsk eller rökt fisk. Tyvärr är det inte som förr då det fanns ett större antal yrkesfiskare verksamma i hamnarna. Idag får man ofta förlita sig på aktiva fritidsfiskare som förser hamnarna med rökt fisk. Bilden till vänster är tagen i Hanö hamn som ligger mitt i Sveriges Biscaya, Hanöbukten, med sitt lite nyckfulla väder.

Vad är enklare under sommaren än att äta rökt fisk? Ingen tillagning behövs.

Vin och rökt mat

När det gäller val av vin till rökt mat bör man tänka på några viktiga faktorer. Rökt mat är ofta smakrik och salt. Då krävs ett vin med hög syra som står emot det salta. Jag väljer oftast ett vitt vin men även vissa roseviner fungerar. Något som inte fungerar är faktiskt ekfatslagrade röda viner. Likaså koncentrerade röda viner. Både vin och mat får då ofta en fadd och intetsägande arom dessvärre. Så skippa det röda vinet och välj framförallt vitt vin med hög syra och gärna utpräglad mineralitet. Undvik dock tunga ekfatslagrade vita viner med högre ålder. Spara dessa viner till den fina fiskrätten i höst istället. En annan dryck som passar utmärkt är mousserande vin, syran matchar det feta och salta plus att moussen rensar gommen.

Till rökt fisk är ett vitt vin med både syra och mineralitet det bästa valet

Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne

Nr 7725. Pris 150 kr
Hög syra, hög mineralisk sälta och högar med citrusfrukter! Sprakade och sprudlande bubblor fyllda med en fin nötig ton, nybakad croissant och gröna äpplen. Clotildes Crémant är en klass för sig. En riktigt bra kompis till din rökta mat antigen före måltiden eller varför inte till.

Château Bonnet Blanc 2021

Nr 4151. Pris 95 kr
Nygammal bekantskap från Bordeaux i ny blend. Krispigt fyndvin med med fint tryck i syran. Här mixas gröna äpplen, krusbär, gråpäron, fläder och passionsfrukt på ett väldigt trivsamt sätt. Gott och fräscht för en liten vininvestering! Vitt torrt bordeauxvin och rökt mat är en riktigt bra kombination.

La Gascogne par Alain Brumont Gros Manseng-Sauvignon 2021

Nr 2882. Pris 99 kr
Uppiggande syror, passionsfrukt, gröna plommon och färska örter – La Gascogne kallar på sommaren! Vi fyller vinglaset och njuter till fräscha sallader, rökt fisk eller en ordentlig räkmacka. Trots det aromatiska i druvan sauvignon blanc funkar det riktigt bra till rökt mat.

Domaene Gobelsburg Langenlois Grüner Veltliner 2020

Nr 6287. Pris 129 kr
Vinvalet är klart och redo att skruvas upp! Österrikes stolthet grüner veltliner. Njut av frisk citrus, gråpäron, gula plommon, vitpeppar, mineraler, frisk sälta och krispiga syror. Ett fyndvin från en av de bästa producenterna i Österrike. Alltid rätt och riktigt riktigt bra till det rökta.

Bild från Dinvinguide Bild från Dinvinguide Bild från Dinvinguide Bild från Dinvinguide

Bild från DinVinGuide

Vin och rökt mat

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer