Svenska flaggan
Vin och mat - budget
Skriven av Anders Levander

Vin och mat – budget

När vi nu skriver 2022 och sista nyårsraketen är uppskjuten brukar plånboken vara rätt tom för många. Men det finns en hel del alternativ vad gäller både vin och mat som inte kostar en förmögenhet. Bli inspirerad av våra recept för januari månad och prisvärda vinval. Allt behöver inte kosta skjortan för att det ska vara bra.

Soppa är en lite bortglömd mat för den yngre generationen. Historiskt var ingen måltid fullständig utan en soppa. När man vistas i exempelvis Tyskland eller i de forna öststaterna är det en helt annan sak. Soppan har en stark och ibland central plats i hela måltiden. Soppan kan här liknas vid en uppvärmning eller introduktion till själva ätandet. Gärna med en rejäl bit bröd av grövre struktur. Ett fantastiskt och lite smålyxigt alternativ till många soppor är ett kvalitativt bubbel som inte nödvändigtvis behöver vara en champagne. Mitt förslag är en av mina favoriter på Systembolaget, en prisvärd crémant från Bourgogne.

Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne

Bild från DinvinguideNr 7725. Pris 150 kr
Clotilde Davenne är en av Chablis bättre vinproducenter. Hon har en lång karriär och många fina årgångar på sitt samvete. Clotildes Brut Extra Crémant de Bourgogne är ett mycket friskt mousserande vin med fin krämighet och härlig längd. I smaken finns gröna äpplen och citrusfrukter samt en hint av vita blommor. Detta kantas av stentoner, ostronskal, havssalt, citrusskal och en fin örtighet. Vinet har en fin mousse med lite ton av brioche. Elegant, uppfriskande och passar till såväl vardag som fest. Mycket prisvärd Crémant i chablisstil. Vinet blir bara bättre efter ett antal års lagring i din vinkällare. Jag hittade en bortglömd låda i mitt garage som legat där i sex år. Dröm om min förvåning när jag öppnade första flaskan och det var ett fantastiskt vin med uttalad komplexitet jag hade i mitt glas. Jag lyfter på hatten för charmiga Clotilde och hennes viner.

Varför inte använda det där frysta blocket torsk i din frys. Det har ju legat där så länge. Fryst torsk kostar heller inte en förmögenhet men är ju så fantastiskt gott. Nyttigt är det också. Det går givetvis lika bra med kolja eller annan liknande vit fisk som till och med är ett mer tilltalande alternativ med tanke på priset. Nedan har jag valt ett karaktärsfullt vin från Sydafrika till dina olika fiskrätter.

Org de Rac Chardonnay 2021

Bild från DinvinguideNr 2930. Pris 99 kr
Org de Rac är en habil producent i Sydafrikas Swartland. Jag besökte vingården 2019, precis före alla pandemier och nedstängningar. Jag blev mycket imponerad. Du får mycket kvalitet och komplexitet för dina pengar här. Detta vin är välgjort och gjort på en av de mest älskade druvsorterna i världen, chardonnay. Chardonnay är en druva som anpassar sig till många olika växtplatser runtom i världen. Här i Swartland gynnas chardonnaydruvan av områdets terroir. Vinet har en lätt ekfatston med charmerande friskhet. Typisk lätt oljighet som en chardonnay ofta har. Ett vin som kostar mindre än det smakar!

Pasta har blivit vår nya nationalrätt i Sverige. Den italienska kulturen har slagit igenom stort här i Norden. Det gäller både gastronomin som vinerna. Själv bor jag sedan sexton är delvis i Italien och pasta har en viktig del i min familjs mathållning. En god pasta med en spännande sås till är en lisa inte bara för magen utan även för själen. Vad passar bättre till din pasta än ett italienskt rödpang. Jag har här valt ett mycket prisvärt vin från det vackra Toscana gjort på traktens stora druva, sangiovese. Producent är Cecchi som vässat kvaliteten under senare år.

Cecchi Sangiovese 2019

Bild från DinvinguideNr 2312. Pris 79 kr
Cecchis sangiovese, är ett av de mest prisvärda sangioveseviner i denna prisklass på Systembolaget. Merparten av musten består av druvan sangiovese toppat med en skvätt merlot på 10 procent. Det får anses som ett fynd för sina 79 riksdaler per butelj. Doften är fylld med sura körsbär och lite viol och lakrits. Smaken är överraskande frisk med bra syra vilket gör vinet till ett bra matvin i budgetklassen. Mitt val till allt från pizza till pasta. Ett vin man har råd att alltid ha i sin vinkällare som även klarar att sparas några år.

Bild från DinVinGuide

Vin och mat – budget

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer