Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Sydafrikas viner - Swartland
Skriven av Anders Levander

Sydafrikas viner – Swartland

Jag tänker tillbaka till Sydafrika i dessa tider av karantän och osäkerhet. Vi på DinVinguide.se besökte landet under två veckor i slutet av förra året. Det är fantastiskt vilken vinskatt Sydafrika har och vinerna är inte dyra om man betänker kvaliteten. Jag är riktigt imponerad av Sydafrikas viner.

Sydafrikas viner – Swartland

Jag har tidigare skrivit om mina positiva upplevelser om vad jag såg och lärde under november och december i Sydafrika förra året. Jag hade inte besökt detta populära vinland, för oss svenskar,  på tretton år. Det har hänt massor här vilket överraskade mig en hel del. Detta är en fortsättning på DinVinguide.se vinskola om Sydafrika. Mitt besök i Swartland imponerade på mig på flera sätt. Givetvis de goda vinerna men även de vänliga människorna tillsammans med en trevlig gastronomi.

Nu kommer jag inte denna gång fokusera på Sydafrika Grand Cru utan mer vanliga viner. Det kanske förvånar att jag skriver Sydafrika Grand Cru viner. Jag har faktiskt upptäckt en hel del kvalitetsviner men dessa återkommer jag till i en senare artikel. Nu är fokus på bra hederliga viner i en hyfsad prisklass. Det jag upptäckt när jag botaniserat lite djupare i landets viner är att det finns riktigt bra saker som inte är speciellt dyra. Vissa viner är till och med fynd när pris och kvalitet ska beaktas. Vi börjar i vinregionen Swartland.

Swartland – Det nya svarta!

Sydafrikas viner - SwartlandHar du ännu inte provat vin från regionen Swartland i Sydafrika? Då är det dags nu! Swartland är utan tvekan Sydafrikas hetaste vinregion nu. Och då pratar vi inte om antalet soltimmar. Norr om Kapstaden och nordväst om Wellington ligger området Swartland. Vingårdarna ligger vackert placerade längs med Berg River och de majestätiska bergskedjorna. Buskvegetationen av den lokala busken Renosterbos (kallad Renosterveld hos ursprungsbefolkningen) bildar en blåsvart kuliss till de vackra vinodlingarna. Det är utifrån denna vegetation som namnet Swartland – the black land kommer. Från början var området känt för sina röda starkviner i portvinsstil och bulkvinsproduktion. Men idag produceras främst förstklassiga bordsviner, och inte minst vita viner.

Några vinhus från Swartland

Org de Rac Organic Wine Estate ligger i hjärtat av Swartland.

Idag är man den enda ekologiska producenten i området. Vingårdarna ligger i anslutning till Berg River vilket gör att rötterna alltid kan hitta vatten. Men den viktigaste faktorn är att floden skapar ett eget mikroklimat som hjälper till att reducera och utjämna värmen. Kvällstid sveper det in en kylig havsbris från Atlanten i vingårdarna. Detta tillsammans med de många soltimmarna skapar perfekta förutsättningar för att odla druvan chardonnay. Bilden nedan visar den härligt egensinnige, charmige och inte minst skicklige vinmakaren Frank Meaker. Frank betyder mycket för stilen och kvaliteten för Org de Racs viner som blivit en favoritproducent för mig i den prisvärda skolan.

Org de Rac Shiraz Cabernet Sauvignon Merlot 2018
Nr 2073
Pris 79:-

Ett ekologiskt fynd från Sydafrika med elegant stil. Fruktigt och generöst med lite kryddigare tyngd. Kan matchas med både kötträtter och ost. Jag är imponerad av att man kan få ett vin av denna kvalitet för bara 79 kronor. Vinet klarar även av lagring några år i källaren.
Plånboksvänligt.

 

Org de Rac Chardonnay, 2018

SB# 2930
Pris 99:-

Org de Rac Chardonnay, 2018Varför inte gå utanför boxen och prova ett Sydafrikanskt vitt vin. Org de Rac är ett strålande chardonnayvin med tydlig gul frukt, mineralitet och mjuk rondör. Perfekt för dig som vill upptäcka något nytt som kanske inte kommer ifrån Bourgogne och som är betydligt billigare. Ett fint matvin som passar till fågel och våra svenska fiskrätter.
Eller varför inte till vårens första grillade fisk eller grönsaker.

Swartland Independent är en samling vingårdar i regionen Swartland, några mil norr om Kapstaden. Inriktning är viner gjorda utan onödiga tillsatser och lång ekfatslagring. Ett fåtal druvor är tillåtna – många med ursprung Rhône – och vinerna får enbart buteljeras på bourgogneformade flaskor. Många ser vinerna som en del av det nya Sydafrika. Jag måste få instämma. Här händer mycket och mycket bra. Mullineux är en av medlemmarna i Swartland Independent och fokus är framför allt syrah. Chris Mullineux, grundare och ägare till vingården har jobbat en tid i Côte-Rotie, bland annat. Därifrån kommer inspirationen –  Fast vi vill inte göra kopior, vi vill göra viner på Swartlandvis med vår terroir, berättar Chris.

Mullineux är som så många andra firmor, familjeägt. Chris och hans fru, Andrea, grundade vineriet 2007. Båda hade arbetat några år i branschen innan de träffades i Rhône. Andrea är född och uppvuxen i San Fransisco och har både studerat vin och arbetat på vingårdar i Kalifornien. Intresset och passionen för vinet, förde dem samman och tog dem så småningom till Sydafrika, Chris hemland.
Mullineux är ofta prisvinnare i tävlingar och producerar en hel del så kallade fine wines, men nedan har jag plockat fram två av deras husviner som håller hög kvalitet för pengen.

Kloof Street Rouge 2018

Nr 75332
Pris 139:-

Saftigt men ändå stramt och torrt, med drag av vitpeppar, plommon och mörka bär. Vinet har en elegant lätthet och djup, som klarar några års lagring.

 

Kloof Street Chenin Blanc 2019

Nr 73702
Pris 139:-

Ett rikt och fylligt vin, med lite oljig textur. Ren och frisk stil med bra syra, mineralitet och smak av gula plommon och inlagda aprikoser.

Allesverloren

Grundades 1704 och började producera vin 1806. Namnet allesverloren härrör från de första ägarnas tid. På den tiden åkte man regelbundet den långa vägen till Stellenbosch för att besöka kyrkan och köpa förnödenheter. När de vid ett tillfälle återvände efter några dagar hade hela egendomen brunnit ner. I sin förtvivlan utropade ägaren ”allesverloren”, allt är förlorat.

Allesverloren Shiraz 2017

Nr 29002
Pris 125:-

Välsnickrat, saftigt och strukturerat! Smakrikt, bärigt och lite kryddigt vin med mjuk strävhet och toner av skogsbär, hallonsylt, charkuterier, rostade ekfat och mocca. Ett bra allroundvin som passar till det mesta vad gäller fläsk, kalv, biff, grillat eller lagrade ostar.

 

 

Allesverloren Chenin Blanc 2018

Nr 75986
Pris 105:-

Ypperligt bevis på hur bra chenin blanc trivs i Sydafrika. Ett vin fyllt med friska och läckra smaker av nötter, gula plommon, persika, cashewkräm och gula päron. Gott!

Många känner kanske inte till att vinlandet Sydafrika som benämns som ett av ”nya världen länderna”, har producerat vin i århundranden. Redan 1652 upprättade Ostindiska Kompaniet en handelsstation i Sydafrika, i området som senare kom att kallas Kapstaden. Det fanns en säker hamn här och bra med färskvatten. Denna station hjälpte handelsflottan med färskvatten och mat under sina resor mot Indien och Sydostasien. Konsumtionen av vin var relativt stor i Europa under denna tid. Besättningarna och folket som jobbade på handelsstationen efterfrågade denna ädla dryck. Istället för att skeppa vin i stora mängder från Europa bestämde man sig för att börja odla vin på plats. Klimatet och odlingsförhållandena visade sig vara de rätta. Sticklingar importerades från på den tiden kända europeiska vinregioner. Den första vingården planterades 1655. Andra februari 1659 pressades de första dropparna av Sydafrikanskt vin. Det finns vinhistoria i landet så det förslår.

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer