- Anders Levander
Sydafrika Grand Cru
Sydafrika Grand Cru
Vi på DinVinguide.se har stor respekt för vad vinmakarna i Sydafrika skapar.
Sydafrika Grand Cru
Sydafrika Grand Cru är ingen officiell klassificering utan är faktiskt något jag myntade för ett antal år sedan för att uppmärksamma svenska vinkonsumenter om att det finns kvalitetsviner från Sydafrika. Jag har besökt landet tre gånger med rätt många år mellan gångerna. Mitt senaste besök var i december 2019 före den eländiga coronapandemin. Det var ett spännande besök i ett fantastiskt land. Hela landet har utvecklats mycket under senare år. Idag håller många av vinerna internationell världsklass. Priserna är klart attraktiva för vad man får. Man kan säga att Sydafrika levererar!
Många känner kanske inte till att vinlandet Sydafrika som benämns som ett av ”nya världen” –länderna, har producerat vin i århundranden. Redan 1652 upprättade Ostindiska Kompaniet en handelsstation i Sydafrika, i området som senare skulle bli Kapstaden. Denna station hjälpte handelsflottan med färskvatten och mat under sina resor mot Indien och Sydostasien. Konsumtionen av vin var relativt stor i Europa under denna tid. Besättningarna och folket som jobbade i handelsstationen efterfrågade denna ädla dryck. Istället för att skeppa vin i stora mängder från Europa bestämde man sig för att börja odla vin på plats. Klimatet och odlingsförhållandena visade sig vara de rätta. Sticklingar importerades från dåtida kända europeiska vinregioner. Den första vingården planterades 1655. Andra februari 1659 pressades de första dropparna Sydafrikanskt vin.
Vi har valt ut några viner som visar spännvidden i Sydafrikas vinproduktion. Det är inte längre bara extraherade, fullmatade viner med hög alkoholhalt. Glöm även det rökiga inslaget som gjorde att alla viner hade en lätt touch av askkopp i aromerna. Nej jag lyfter hatten för det nya och fräscha som kommer från Sydafrika.
2019 Raats Original Unwooded Chenin Blanc, nr 76612, 179 kronor
När jag besökte Sydafrika första gången för femton år sedan blev jag förälskad i vinhusets Raats chenin blanc. Denna kärlek har inte rostat. Raats i Stellenbosch kan sin chenin som är landets främsta vita druva tycker jag. Lätt elegant doft av honung med litet ullinslag. Knastertorr frisk syra och markerad mineralitet med salta rökiga aromer. Ingen fatlagring här men vinet kommer utvecklas ytterligare med lagring.Yes Box Raats. Vinet är gott och inte dyrt och fortfarande en liten älskling för mig. Frisk avslutning med en angenäm lätt fruktsötma.
2019 Wild Yeast Chardonnay, nr 90259, 179 kronor
Robertson är ett av Sydafrikas mest fascinerande distrikt. Det ligger knappa två timmar öster om Kapstaden, inklämt mellan höga berg och vida slätter. Som en liten oas mellan kringliggande vingårdar ligger Springfield Estate, en underbar liten familjeägd vingård som drivs av syskonparet Jenette och Abrie Bruwer. Många av deras vingårdar är extremt steniga och andra delar är helt dominerade av kalksten. Den gemensamma nämnaren är att man har möjlighet att skapa unika terroirdrivna viner.
Smaken är läckert fet med smak av macadamianötter, vax, honung och mango. Eftersmaken är fräsch och en markerad syra gör balansen perfekt! Köp hem och stek på en fet fisk och servera vinet i en bourgognekupa.
2018 Newton Johnson Family Vineyard Pinot Noir, nr 78249, 319 kronor
När jag var på väg att se valarna söder om Kapstaden passerade jag den vackra dalen Hemel-en-Aarde. Vi stannade till på en då omnämnd vingård som drevs av en familj Newton Johnson. Producenten var omtalad för sina pinot noir viner. Jag var lite skeptisk först efter alla mina år i Bourgogne. Men min skepsis kom på skam. Vinerna var både eleganta och balanserade. Nu femton år senare förstår jag varför de var så omtalade när jag nu provar detta vin från 2018. Subtil tydlig doft av pinot med djup frukt. Inte Bourgogne men heller inte fläskig pinot från solrik varm växtplats. Frisk bärighet och bra syra med kryddighet. Jag längtar efter fågel på tallriken. Avslutet är finstämt och fruktigt elegant men med lätt polerade tanniner. Ännu ett bevis på att Sydafrika Grand Cru existerar.
2018 The Mentors Cabernet Franc, 93287, 169 kronor
Vinfirman Roodeberg i Paarl är historiskt en av mina favoriter när det gäller Sydafrikanska viner. Kanske inte avantgardet vad gäller nyskapelse eller finlir. Men styrkan ligger framförallt i mycket prisvärda viner som passar mitt gastronomiska liv. Detta gäller såväl vita som röda viner. Vinhusets KWV som äger Roodeberg benämner sina bättre viner, The Mentors . Här ett vin gjord på den pånytt tända druvan cabernet franc som jag älskar när den är välgjord och vuxit på rätt plats. Vare sig för mycket sol och värme eller för lite för då kommer den gröna paprikan fram i för stor omfattning. Vinet har intensiv doft av mogen cab franc utan gröna omogna aromer och glöm historiens påträngande rökighet som var så vanligt i sydafrikanska viner förr i tiden. Välgjort vin med trevlig kryddighet som passar perfekt till vinterns mat eller till grillat. Vinet får anses som ett fynd för sitt pris. Bravo KWV!
2017 21 Gables Cabernet Sauvignon, 2064, 199 kronor
Spiers vackra vingård är en av mina starkaste minnen från Sydafrika. Jag bodde där ett antal nätter i december 2019. Ett besök på Spier är ett måste när du är i trakten. Kanske en picknick i de vackra trädgårdarna eller i omgivningens park. Namnet Gabels kommer från Cape Dutch arkitekturen med sina klassiska trappstegsgavlar. Spier har en stor repertoar av viner med hög klass. 21 Gables är en av mina favoriter med druvan cabernet sauvignon i förarsätet. Tydlig doft av örter, svarta vinbär och mörka bär. Vinet är helt torrt utan tillstymmelse till sötma och syltighet. Trots sina 14 % får jag ingen alkoholsötma i smaken utan vinet är balanserat. Jag provade detta vin från årgång 2014 och lärde mig då att vinet vinner på lagring. Klockren cab som ger mersmak och är en bra kompanjon om du gillar att grilla.
Sydafrika Grand Cru
DinVinguide.se och DryckesListan.se är två guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!
Anders Levander
Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner
Läs mer om Anders