Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Svenska drycker
Skriven av Anders Levander

Svenska drycker

Efter Nationaldagen som inföll under förra veckan så tänker vi fortfarande svenskt, dock utan att vara nationalistiska. Närproducerat, svenska producenter och svenska råvaror. Vi på DinVinguide.se vill visa att vi har fantastiska drycker producerade i vårt land. Svenska äpplen är fantastiska. Läs om svenska drycker.

Svenska drycker

Sverige är fantastiskt, som slogan lyder. Det var ett begrepp som användes för att föra fram Sverige som eget turistland samt att fokusera på svenska produkter. Man ville propagera för det egna landet från våra myndigheter. I min generation 50-60+ var det kanske lite exklusivare och finare med det franska eller det italienska. Denna överfokusering på det som inte är svenskt är idag ett minne blott, vilket glädjer mig. Idag är det andra saker vi fokuserar på som närproducerat, hälsosamt, veganskt och inte minst att Sveriges drycker är oerhört exklusiva vad avser kvalitet. Vi har på DinVinguide.se med ett antal artiklar velat visa och fokusera på vilka fina drycker vi har i vårt eget land. Vi behöver inte gå över ån för att hämta vatten som ordspråket säger. Vi har en egen skatt på hemmaplan.

Många känner idag bättre till exempelvis Thailand som turistland än sin egen bakgård. Detta är märkligt att v i inte har en patriotism över det svenska. Om jag jämför detta med mina nya landsmän i Italien är det helt annorlunda eller för att inte tala om fransmännen. Jag tror historiskt att vi överbetonat det fina och exklusiva med andra kulturer tyvärr. Sverige är fantastiskt och framförallt på drycker och mat. Kvalitet och hälsa står i första rummet för många av våra producenter. Jag vill föra fram svenska produkter men utan en unken nationalistisk underton. Jag vill visa att vi kan leverera kvalitet i vårt eget land också.

Vi vill här ta upp ett antal produkter och producenter som faktiskt gör riktigt vassa saker. Inte minst i dessa svåra tider av karantän och restriktioner. Det kan vara upplyftande att resa inom inom våra egna gränser. Både fysiskt och genom vår konsumtion.

Varannan alkoholfri!

Svinaberga Äppelmust Ekologisk 2018

Nr 19003
Pris 35 kr

En underbar dryck som även finns i större upplaga men då inte som årets skörd, här har Kivik tagit tillvara vårt svenska arv av äpplen. Fruktigt aromatisk med en härligt driven äppelton. Intensiv i aromerna med ren och frisk äpplesmak. Uppfriskande lång eftersmak. Hög kvalitetsdryck perfekt som törstsläckare men även till mat.

Svinaberga Ekologisk Äppelmust 2019

Nr 11958
Pris 55 kr

En fantastisk dryck. Jag blev överrumplad av intensiteten och kraften i denna must. Mogna äpplen och en frisk syra av högsta kvalitet. Vi kan göra must i Sverige och Kivik har lyckats här. Jag tar av mig hatten för svenskt hantverk och tradition. Svinabergas must har en intensitet och elegans som gör mig glad. Avslutet är långt och balanserat med fin äpplighet.

Svensk kvalitetsprodukt av högsta klass.

Skepparps Grand Prix Mousserande Solaris 2018

Pris 298 kr
Nr 92173

Skepparpsvingard.se

Intensiv doft av fläderblommor och citrusfrukter. Syran är mycket frisk – det är lite som att bita i en solmogen citron! Både frisk syra och solmättad söt frukt. Ett rent, snyggt och knastertorrt vin som är överraskande bra.
Sommarvin för er som är nyfikna på något nytt och gott.

Klagshamn Solaris 2019

Nr 34681
Pris 209 kr

Vingardeniklagshamn.se

Vi bjuds en frisk fläkt av hav, blöta stenar, citronzest och syrliga gröna äpplen. Vinet har stram syra, elegant fruktighet och även karaktär av nashipäron och ljunghonung. 

Varför inte vinet till skalduren

Brännland Iscider Claim 2017

Nr 73799
Pris 149 kr

Ett vin baserat på äpplen där äppligheten lyfter vinet med sin balanserad syra.  De fina tonerna av nötighet och honung ger drycken ett djup som kommer balansera denna cider till olika desserter perfekt.

Om inte annat så kan man bara njuta av vinet som en solitär.

 

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer